Japanse mobiele operator KDDI stelt lancering UMTS uit

Enkele Japanse kranten berichtten gisteren over het uitstel. De woordvoerster van KDDI hield zich op de vlakte maar Hideo Okinaka, hoofd technologiestrategie, bevestigde het nieuws: 'We laten de plannen om deze herfst van start te gaan varen.' Okinaka wou niet kwijt wanneer KDDI dan wel denkt UMTS aan te bieden. De krant Nihon Keizai meldde dat het de lente van 2002 wordt, een vertraging van ongeveer een half jaar. Volgens Okinaka kon KDDI de technologie onvoldoende testen. De Japanse marktleider NTT DoCoMo diende eerder dit jaar ook de invoering van UMTS te verdagen, net als J-Phone, de Japanse nummer drie voor mobiel bellen. DoCoMo start in principe op 1 oktober, maar ook hier is het wachten tot de lente alvorens videobeelden en muziek kunnen worden verstuurd naar mobiele telefoons. In Europa stelde BT het startschot voor UMTS op het eiland Man uit. Elders, ook in ons land, rees twijfel of de vooropgestelde data haalbaar zijn. Dat alles toont aan dat de technologie met meer kinderziekten kampt dan gedacht.

In Hongkong besloot de overheid gisteren de veiling van vier UMTS-licenties niet te laten doorgaan. Er waren maar vier gegadigden waardoor een veiling overbodig werd geacht. De vier kandidaten betalen nu het minimumbedrag van 1,3 miljard Hongkong dollar (179 miljoen euro). Het is de zoveelste UMTS-procedure die tegenvalt. Dat weerspiegelt het negatieve marktsentiment rond telecominvesteringen en het dito beeld dat UMTS gekregen heeft.

In dat verband kwam uit Zweden het bericht dat de samenstelling van het UMTS-consortium onder leiding van Orange (France Télécom) mogelijk gewijzigd wordt omdat een van de partners financiële problemen heeft. BB

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud