Advertentie

Kans op eerstdaagse ECB-renteverlaging klein

In een gesprek met de Duitse zakenkrant Handelsblatt stelt Otmar Issing dat de beslissing van 17 september, toen de ECB de rente met 50 basispunten verlaagde tot 3,75 procent enkele uren nadat de Fed dat had gedaan, het gevolg was van uitzonderlijke omstandigheden. 'Wij reageerden op een uitzonderlijke situatie met een uitzonderlijk antwoord', meent Issing, 'Wij wilden bewust een signaal geven. Het is en was een uitzonderlijk geval en niet het begin van een wijziging in onze strategie.' Dat impliceert dat de kans op een nieuwe gecoördineerde renteverlaging zo goed als onbestaande is.

Volgens Issing hoeft de economie in de eurozone niet noodzakelijk in een recessie terecht te komen omdat de wereldwijde economie er slecht aan toe is. Hij geeft toe dat de aanvallen op de VS de Europese uitvoer kunnen schaden, maar hij verwacht dat het effect beperkt blijft. Issing vindt het fout op te roepen tot uitzonderingsmaatregelen om de economie te steunen. 'Dat versterkt alleen de indruk dat wij een crisis meemaken', zegt Issing.

In de Italiaanse krant La Stampa herinnert Tommaso Padoa-Schioppa eerst aan de renteverlaging van 30 augustus. 'Wij zouden de rente niet voor de tweede maal verlaagd hebben op 17 september, na de aanval, als we geen signalen hadden gekregen van een vertraging van de Europese economie', voegt hij eraan toe.

Padoa-Schioppa stelt dat de samenwerking tussen de Fed en de ECB perfect was en hij wijst erop dat de aandelenmarkten herstelden na de renteverlagingen door de beide centrale banken. Hij geeft wel toe dat er nog altijd twijfel bestaat over de economische gevolgen van de aanvallen. 'Het is gemakkelijk zich voor te stellen dat het vertrouwen erop achteruit zal gaan, de onzekerheid zal toenemen en de consumptievraag zal terugvallen', zegt Padoa-Schioppa.

Economen menen dat de uitspraken echter niet uitsluiten dat de ECB de rente op 11 oktober of later deze maand verlaagt, omdat uit de commentaren blijkt dat de Europese economie al vertraagde voor 11 september. Bovendien valt op dat in beide gesprekken met de kranten geen verwijzingen voorkomen naar het monetair beleid.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud