Kans op ommekeer beursklimaat blijft klein

Volgens Louis Burns, de vice-voorzitter van de Amerikaanse chipproducent Intel, lijkt het er sterk op dat de vraag naar chips weer groter wordt. Het is de tweede keer in enkele dagen tijd dat beleggers wat beter nieuws uit de technologiesector te horen krijgen. Vorige vrijdag liet de Amerikaanse netwerkgroep Cisco Systems immers weten dat dat het aantal bestellingen voor het huidige kwartaal tegemoet kwam aan de verwachtingen. Dat zou kunnen wijzen op een mogelijke stabilisatie van de markt. Maar het blijft zeer de vraag of we al kunnen spreken van een echte ommekeer.

Yvon Baldewijns van het instituut voor beleggingsstrategie ziet alleszins weinig beterschap voor het derde kwartaal. De komende maanden kunnen we volgens hem nog altijd zwaar tegenvallende bedrijfsresultaten verwachten. Baldewijns gelooft daarom dat de kans op een fikse koerscorrectie nog altijd veel groter is dan die op een forse koersstijging. (Bedrijfsresultaten zullen ook in het derde kwartaal ontgoochelen)

Aandelen zijn momenteel nog altijd duurder dan voor de beurscorrectie. De voorbije twaalf maanden was de gemiddelde koers-winstverhouding van de Amerikaanse aandelen bijvoorbeeld dubbel zo hoog dan normaal. Roland Leuschel van de BBL is van mening dat die hoge k/w 's gerechtvaardigd zijn als zich de komende twee jaar een conjunctuur- of een winstopstoot aandient. Maar de kans dat zoiets gebeurt is eerder klein. (Mooie beurszomer is nog best mogelijk)

Voor Europa blijven de economische vooruitzichten alvast somber, en zit de schrik voor een recessie er goed in. In Duitsland, de belangrijkste economie van de eurozone, bleef het bruto binnenlandse product (BBP) immers onveranderd in juli. Bovendien daalden de Duitse producentenprijzen in juli sterker dan verwacht. Dat wijst op een dalende inflatie in de eurozone. Door deze nieuwe cijfers staat de Europese Centrale Bank (ECB) nu nog meer onder druk om donderdag het voorbeeld te volgen van de Amerikaanse centrale bank en ook haar rentebeleid te versoepelen. (Amerikaanse en Europese economie evolueren weinig in juli)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud