Advertentie

Kastekort ziekteverzekering loopt op tot 2 miljard euro

Het kastekort is de achterstand die het Riziv en de ziekenfondsen hebben bij het betalen van de facturen die ziekenhuizen en zorgenverstrekkers bij hen binnenbrengen. Het is een cijfer dat nogal sterk kan schommelen van maand tot maand. Het mag ook niet verward worden met het begrotingstekort. De regering nam vorige maand voor 250 miljoen euro maatregelen om te verhinderen dat de ziekteverzekering het jaar in de rode cijfers zou afsluiten.

Maar een kastekort van die omvang is eveneens een aanduiding dat de ziekteverzekering niet in goede gezondheid verkeert. Van oudsher wordt een kastekort van 50 miljard frank of 1,24 miljard euro als aanvaardbaar beschouwd. Eind vorig jaar werd alarm geslagen omdat de psychologische drempel van 70 miljard frank (1,74 miljard euro) overschreden was. De regering nam toen noodmaatregelen, waardoor het tekort zakte tot 60 miljard frank.

Blijkbaar boden die maatregelen maar even soelaas. Gisteren werd op het Verzekeringscomité, het op één na hoogste orgaan van het Riziv, meegedeeld dat het kastekort eind vorige maand opnieuw opgelopen is tot een recordhoogte van 81,4 miljard frank, of 2,02 miljard euro.

Dat is vooral slecht nieuws voor de ziekenhuizen en andere verzorgingsinstellingen. Vooral zij moeten lang op hun geld wachten en zijn in afwachting vaak verplicht dure kaskredieten aan te gaan. Maar het is evenmin goed nieuws voor minister Vandenbroucke. Want de hoge berg niet betaalde facturen maakt de betrokken sectoren nog onwilliger om de door hem besliste besparingsmaatregelen te ondergaan.

Gisteren werden die ingrepen goedgekeurd door het hoogste orgaan van de ziekteverzekering, de Algemene Raad. Maar in dat orgaan zitten enkel de financiers van het stelsel (overheid, werkgevers en vakbonden), plus de ziekenfondsen. De zorgenverstrekkers hebben al een 'hete herfst' beloofd. De grootste artsenvakbond, de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten, begint met een lege-stoelpolitiek. Gisterenavond bleef de organisatie weg op een vergadering van de Commissie Artsen-Ziekenfondsen, waardoor die niet geldig kon vergaderen.

Pagina 3: Besparingen in ziekteverzekering mogelijk voorbode van 'hete herfst'

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud