KBC teruggeflitst naar 24 maart 1997

(tijd/tijd-nieuwslijn) - De technologiearme Brusselse beurs deelde woensdag niet in de forse remonte elders in Europa en hield gisteren bijgevolg goed stand. De Bel20 daalde 0,05 procent tot 2.604,57. KBC had te lijden onder een adviesverlaging van een Londense makelaar, buiten de Bel20 liet de omzetwaarschuwing van SAP vooral bij Bureau van Dijk en Arinso sporen na. EVS kwam nabeurs met een goed weggemoffelde maar daarom niet minder stevige winstwaarschuwing.

De aanpassing van de MSCI-indexen werpt zijn schaduw vooruit op de Brusselse beurshandel. Die bij fondsbeheerders erg invloedrijke indexen worden zoals bekend in twee etappes aangepast voor de free float, het percentage vrij verhandelbare aandelen. De eerste fase gaat eind november in. KBC mag zich met zijn geringe free float door de Almanij-verankering aan de grootste verkoopdruk verwachten, omgekeerd is Dexia de grootste Belgische winnaar van de indexhertekening.

Dat hielp Dexia gisteren 2 procent hoger naar 17,24 euro, KBC daalde 3 procent tot 29,92 euro. Het is geleden van 24 maart 1997, toen de bank nog als Kredietbank door het leven ging, dat het aandeel onder 30 euro afsloot. Moeder Almanij leverde 2,5 procent in tot 32,67 euro, Almanij-holding Almancora verloor op de fixingmarkt 1,9 procent tot 26 euro.

Crédit Suisse First Boston (CSFB) verlaagde het advies voor KBC van 'kopen' naar 'houden'. Bankanalisten Nico van Geest en Alastair Macintosh stippen dat het KBC-management nog geen afdoend antwoord heeft gegeven op de vraag hoe de bank de winst kan optrekken in het erg negatieve beursklimaat. Ze vrezen dat KBC over de periode 2000-2003 slechts een gemiddelde winstgroei van 5 procent zal kunnen voorleggen, een stuk minder dan de groeidoelstelling van 15 procent die KBC nastreeft. Positief voor de belegger is dan weer het verwachte brutodividendrendement van 4,7 procent. Bovendien vreest ook CSFB een negatief MSCI-effect. Die technische verkoopdruk zorgt er samen met de winstwaarschuwingen van vorige vrijdag voor dat KBC sterk bij de sector achterblijft. Sinds begin oktober verloor KBC 12 procent, terwijl de Stoxx-bankenindex er 7 procent op vooruitging.

Het MSCI-effect was ook buiten de Bel20 merkbaar. Glaverbel, dat uit de MSCI-index verdwijnt, liet 2,6 procent liggen tot 96,90 euro. De glasfabrikant is een van de weinige Belgische bedrijven die beleggers derdekwartaalcijfers gunnen, en publiceert bovendien opmerkelijk vroeg. Volgens analisten lagen de resultaten in lijn van de verwachtingen. Farmadistributeur Omega Pharma krijgt een zitje in de indexen en zag de koers 2,5 procent toenemen tot 44,40 euro.

De omzetwaarschuwing van de Duitse softwaregigant SAP bleef in Brussel niet zonder gevolgen. Bureau van Dijk is in België de belangrijkste installateur van de softwarepakketten van SAP en zag de koers 9,1 procent dalen tot 14,55 euro. Het bedrijf is zo goed als volledig in handen van uitzendbedrijf Creyf's, zodat de handel erg illiquide is. Creyf's zelf daalde 1,6 procent tot 13,75 euro. Consultingbedrijf Arinso tuimelde 10,8 procent tot 10,75 euro.

EVS kwam nabeurs met een stand van zaken over het derde kwartaal en meldde bijna terloops over geheel 2001 'een courant nettoresultaat van 4 à 5 miljoen euro te verwachten'. Vorig jaar boekte EVS nog een courante groepswinst van 6,33 miljoen euro, dit jaar komt er dus een daling met 21 à 37 procent. Vorige maand maakte EVS zich nog sterk de prognose voor een winststijging van 10 procent nog te kunnen inlossen. EVS ging in afwachting van de waarschuwing 1,1 procent lager naar 18,89 euro.

Op de fixingmarkt viel Neuhaus 9,1 procent terug tot 60 euro. Hoofdaandeelhouder Bois Sauvage, dat 42 procent bezit in de pralinefabrikant, zegt bereid te zijn elke vraag van de nieuwe aandeelhouder, de Duitse cacaoverwerker Hamester, te bestuderen. Hamester verhoogde onlangs zijn belang in Neuhaus van 7,5 tot 9 procent en dreef de koers fors op.

Bois Sauvage-topman Guy Paquot toont zich verheugd over de interesse van Hamester. 'Het toont aan dat Neuhaus een goed geleid bedrijf is, dat interessant is voor investeerders uit de sector.' Hij sluit niet uit dat mogelijk kan worden samengewerkt tussen Hamester en Neuhaus, maar daarover is nog geen enkele vraag gekomen. 'Maar je betaalt toch niet enkele miljoenen euro voor een belang in een bedrijf om er nadien niets mee te doen', zegt Paquot. KVS/HD

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud