Advertentie

Klacht tegen buitenlandse leiders nemen toe

Hussein is aan de macht sinds 1979 en wordt beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid, meer bepaald tegenover de Koerdische minderheid. De klacht werd neergelegd door vier personen die in België wonen en één persoon die in Nederland is gedomicilieerd. Van de zesde klager is geen woonplaats bekendgemaakt.

Voor de korpschef van het Brussels parket moet hoognodig een balans worden opgemaakt en moeten maatregelen worden genomen, wetgevende maatregelen of organisatorische. De procureur vraagt zich ook af of het wel zo moet blijven dat iedereen klacht kan indienen met burgerlijke partijstelling opdat een onderzoek wordt geopend.

Dejemeppe verwacht extra personeel voor de onderzoeken, maar ook voor het hele gerecht. De celstraffen van de 'vier van Butare' waren de eerste veroordeling van de wet van 1993 waarvoor Belgische rechtbanken universele bevoegdheid kregen voor zware misdaden, onafhankelijk van de plaats waar ze werden gepleegd en de nationaliteit of woonplaats van de beklaagden of het slachtoffer. Aan die wet zijn in 1994 ook de misdaden tegen de menselijkheid en genocide in oorlog zowel als in vredestijd toegevoegd

Bij de opening van het Rwandaproces, dat op 17 april startte, zijn in België vele klachten ingediend tegen buitenlandse leiders. Zo is er klacht ingediend tegen Augusto Pinochet (Chili), Laurent-Désiré Kabila en Abdoulaye Yerodia (Kongo) tegen wie een internationaal aanhoudingsbevel werd uitgevaardigd, de president van Rwanda Paul Kagame, drie ex-leiders van de Rode Khmers (Cambodja), de gewezen minister van Binnenlandse Zaken van Marokko, de ex-president van Iran, leiders van Guatemala en voormalig staatsleider van Tsjaad Hissene Habré.

Nu zijn er drie nieuwe klachten ingediend: twee reeksen tegen de premier van Israël, Ariël Sharon, klachten tegen leiders van Ivoorkust onder wie president Gbagbo en zijn voorganger Guéi en de klachten tegen Saddam Hussein.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud