Advertentie

Klacht tegen gebruik naam Radio NRJ

Begin juli maakte het beursgenoteerde Concentra bekend dat het samen met de Vlaamse Uitgeversmaatschappij (VUM) en het Franse NRJ meedingt naar een van de twee licenties voor een Vlaams commercieel radiostation. Woordvoerder Ernest Bujok van Concentra zei toen namens de nieuwe groep dat het probleem van het bestaande NRJ-netwerk was opgelost. Als Energy Vlaanderen een landelijke licentie zou binnenhalen, veranderen de 17 bestaande Vlaamse NRJ's van naam. Het Vlaams Commissariaat voor de Media beslist uiterlijk op 16 september welke twee zenders het VRT-radiomonopolie mogen doorbreken. Energy is een van de zes kandidaten.

Het naamprobleem blijkt nu toch niet uit de weg geruimd. De bestaande NRJ-zenders worden gerund door de Vlaamse Zendmaatschappij. Die telt vier aandeelhouders: de Vlaamse privé-investeringsmaatschappijen Vici (5 procent) en Parador (44 procent), auto-invoerder Beherman (2 procent) en de Compagnie Generale de Service (CGS), die 49 procent van de aandelen in handen heeft.

CGS is dan weer in handen van het Franse NRJ, de Brusselse mediagroep Déficom, de Franse groep Vivendi Universal (via betaalzender Canal Plus) en opnieuw Beherman.

"De Vlaamse Zendmaatschappij heeft de exclusieve rechten voor Vlaanderen op het gebruik van de merknaam NRJ. Dat is een geldige overeenkomst en wij houden ons daaraan", zegt Jan d'Haese van investeerder Parador. Daarom dient hij samen met minderheidsaandeelhouder Vici eerstdaags een klacht in tegen CGS en Beherman, die met hun 51 procent samen de dienst uitmaken bij VZM. Die VZM werd in 1998 net opgericht om mee te dingen naar een licentie voor landelijke commerciële radio. De betrokken partijen investeerden ondertussen 1,86 miljoen euro (75 miljoen frank) in het netwerk van 17 stations.

D'Haese begrijpt niet waarom NRJ na drie jaar samenwerking nu plots overspel pleegt met VUM en Concentra om een landelijke radiolicentie te verwerven. "Ik heb heel veel vragen bij hun aanvraag, maar geen antwoorden. In de Vlaamse Zendmaatschappij worden we voortdurend buitenspel gezet. We krijgen hun vertegenwoordigers nooit aan de lijn. We hebben in de raad van bestuur uiteraard protest aangetekend tegen deze gang van zaken en gezegd dat we naar de rechter zouden trekken indien ons akkoord zou worden verbroken. Die klacht wordt uiterlijk woensdag ingediend."

De twist tussen de aandeelhouders van het bestaande NRJ-netwerk is niet het enige struikelblok voor het nieuwe Energy Vlaanderen. Eerder werden al vraagtekens geplaatst bij de aanwezigheid van de Vlaamse Uitgeversmaatschappij in de joint venture. De VUM is via de reclameregie VAR immers ook partner van de openbare omroep VRT. Daarom stelde de VUM zelf voor om niet deel te nemen aan de reclamewerving van de zender Energy, in de hoop zo het vermoeden van belangenvermenging te ontzenuwen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud