Advertentie
Advertentie

Kleine beleggers zijn ongerust na WTC-ramp, maar panikeren niet

"Eergistermorgen om 9 uur, de ochtend na de catastrofe in de Verenigde Staten, kregen we een order van 100.000 frank binnen voor de aankoop van goud. Maar bij die ene goudorder is het gebleven", luidt het in het KBC-kantoor van Kapellen, in het noorden van de provincie Antwerpen.

"De situatie is helemaal niet vergelijkbaar met die tijdens de Golfoorlog. Toen kochten verschillende klanten in paniek goud en gooiden tegelijk hun aandelen buiten. Vandaag krijgen we veel telefoontjes van ongeruste klanten die hun aandelen van de hand willen doen. Die klanten adviseren we rustig te blijven en zeker niet in paniek te verkopen. Het gros van de klanten volgt dat advies ook op", aldus KBC-Kapellen.

"De mensen zijn iets ongeruster en ook nieuwgierig over het mogelijke effect van de crisis op hun beleggingsportefeuille, maar van paniek is ook hier geen sprake", luidt het in de provincie Limburg bij de kantoorhouder van het Fortis Bank-kantoor van Dilsen-Stokkem. Het Bacob-kantoor in Lummen stelt vast dat zijn klanten de afgelopen maanden ondanks de forse beurscorrectie niet of nauwelijks zijn uitgestapt, en dat ook vandaag niet doen. De lokale kantoorhouder merkt eveneens op dat de situatie tijdens de Golfoorlog heel anders was. "Toen was er grote paniek en werd er heel wat goud gekocht."

Advertentie

"Het is hier opvallend rustig. We hadden verwacht dat de klanten veel heftiger zouden reageren op de gebeurtenissen in de Verenigde Staten. Wel hebben heel wat klanten, vooral oudere klanten, zich al een veiliger beleggersprofiel aangemeten via gemengde fondsen, klikfondsen en obligaties", is de reactie bij BBL in Lubbeek, in de buurt van Leuven.

"We hebben verschillende paniekige telefoontjes gekregen, maar dat is ook logisch. Heel wat mensen zijn enorm geschrokken na de gebeurtenissen in de Verenigde Staten Maar we proberen ze gerust te stellen en zeggen dat het geen zin heeft nu in paniek te verkopen. De meeste klanten verkopen ook niet, want ze zijn voor rede vatbaar, mijnheer.

Trouwens, verschillende aandelen en beleggingsfondsen kunnen niet verkocht worden omdat de Amerikaanse beurs gesloten is", is de reactie bij het Dexia-kantoor van Sint-Gillis Waas, in de omgeving van Sint-Niklaas.

"Dat de Amerikanen onmiddellijk hun beurs gesloten hebben, heeft er ongetwijfeld toe bijgedragen dat de paniek niet zo groot is", luidt het in het kantoor van dezelfde bankgroep in Oostkamp, nabij Brugge. "Toch hebben enkele klanten uit de omgeving al hun aandelen verkocht. Het gaat om klanten die maar enkele aandelen hadden of nog geen traditie hadden op het vlak van aandelen."

DM

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.