Advertentie

Kosten internationale betalingen 'overdreven'

In maart 2001 verrichtten onderzoekers in opdracht van de Europese Commissie 1.480 internationale betalingen van 100 euro. Ze deden die overschrijvingen via 40 banken in de vijftien EU-landen. In België gebeurden de overschrijvingen via Dexia Bank en een kantoor van Centea (KBC-groep).

Uit de studie blijkt dat de gemiddelde kosten voor een overschrijving tussen twee EU-landen 24,09 euro bedragen. Dat is evenveel als de Commissie in 1993 en 1994 bij studies vond. Ondanks een EU-richtlijn uit 1997 over grensoverschrijdende betalingen daalde de kostprijs van internationale betalingen dus niet in de jongste acht jaar.

Een internationale betaling van 100 euro is gemiddeld het duurst vanuit Griekenland, met een kostprijs van 47,33 euro. Luxemburg is met gemiddeld 9,79 euro voor een grensoverschrijdende betaling het goedkoopst. De Belgische banken zijn met 12,84 euro bij de goedkoopste in de EU.

Uit de studie blijkt dat in 12,1 procent van de gevallen ook de bestemmeling van de overschrijving kosten worden aangerekend. Dat is verboden door de EU-richtlijn. Ook kregen de klanten op voorhand te weinig informatie over de kosten van de internationale overschrijving.

Volgens de Commissie bevestigt de studie de nood aan dwingende wetgeving over de kosten voor grensoverschrijdende betalingen. Ze stelde in juli een omstreden verordening voor die bepaalt dat de kosten voor zo'n betaling niet hoger mogen zijn dan die voor een binnenlandse betaling. In het najaar beraden EU-ministerraad en Europees Parlement zich over de verordening.

Volgens de Europese Vereniging van Spaarbanken (ESBG) toont de studie aan dat de EU-richtlijn uit 1997 niet tot een verlaging van de tarieven leidde. De ESBG beweert dat de principes waarop de richtlijn gebaseerd is, tegenstrijdig zijn met marktprincipes. 'Er werd ook onvoldoende rekening gehouden met de mening van marktexperten', zegt Chris de Noose, voorzitter van ESBG. Dit zou verklaren waarom de richtlijn niet tot een tariefverlaging leidde. 'Bovendien respecteerden sommige banken de richtlijn nooit, en trad de Commissie daar niet echt tegen op.'

De Noose zegt dat de Commissie nu dezelfde fout maakt met haar verordening: 'Ook nu werd de sector niet geconsulteerd.' Hij vreest dat sommige banken de binnenlandse prijzen optrekken wanneer ze voor grensoverschrijdende betalingen onder de kostprijs moeten werken. JL/KvH

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud