Advertentie

KPN Belgium schrapt 139 banen

KPN Belgium, dat telecomdiensten aanbiedt aan bedrijven en instellingen, gaat grondig herstructureren. Bij de reorganisatie worden 139 banen geschrapt. Daardoor wordt het personeelbestand van KPN Belgium met 44 procent verminderd tot 179 werknemers. De herstructurering treft vooralsnog alleen KPN Belgium. De andere Belgische KPN-dochters, KPN Orange en Planet Internet, ontspringen de besparingsdans.

Als reden voor de herstructurering verwijst KPN naar de moeilijke situatie op de telecommarkt wereldwijd en in België in het bijzonder. Daardoor behaalde KPN Belgium niet de begrote resultaten. Belgacom voerde in oktober 2000 een forse tariefverlaging door. Sindsdien staan op de Belgische markt de prijzen en de marges onder druk. Bij KPN Belgium, dat volop aan het investeren is in de uitbouw van zijn netwerk, komt die druk extra aan. 'Onze investeringen lopen in de tientallen miljoenen euro. Dat geld terugverdienen duurt dus even', aldus Hollevoet.

Cijfers wil Hollevoet niet geven. Hij wil alleen kwijt dat 'het als challenger in België moeilijk is om omzet te maken in een markt die achteruit gaat, maar dat het niet de bedoeling kan zijn dat je operationeel resultaat slechter wordt'. Volgens onze informatie heeft KPN Belgium dit jaar zijn omzetprognoses verscheidene keren naar beneden bijgesteld. Zelfs een evenaring van de 111 miljoen euro behaald in 2000, zou er dit jaar niet inzitten.

Naast de geplande ontslagen wordt ook een stringent besparingsbeleid gevoerd waarbij zelfs het budget voor nieuwe planten in de bloemenperken is gesneuveld. De slechte gang van zaken bij KPN Belgium heeft de voorbije maanden al voor heel wat personeelsverloop gezorgd. Zowat de gehele subtop is ondertussen opgestapt. Bij de directie is algemeen directeur Ferdinand Hollevoet, in dienst sinds 1 maart van dit jaar, de man met de grootste anciënniteit.

Samen met de sanering van KPN Belgium kondigde KPN vrijdag de mogelijke verkoop van netbouwactiviteiten, KPN Netwerk Bouw, aan. KPN voert met bouwconcern Volker Wessels Stevin (VWS) gesprekken over de verkoop van de netwerkbouwpoot. KPN Netwerk Bouw heeft 2.500 medewerkers in dienst. Die werken op 27 locaties in 20 steden. In Brusselse afdeling werken er 18 mensen. Over 2000 had de 100-procentdochter van KPN een omzet van rond de 600 miljoen euro.

Volgens KPN behoort de netwerkbouw niet meer tot de kernactiviteiten van het concern en staat daarom op het lijstje van te verkopen onderdelen. Dat is ook het geval voor het KPN-belang in het Indonesische mobieletelefoniebedrijf Telkomsel. Telkomsel is het enige bedrijf in Indonesië waar KPN een belang in heeft. Het bedrijf is marktleider in mobiele telefonie in Indonesië. KPN praat met het Singaporaanse telecombedrijf Sing Tel, overigens de kleinste buitenlandse aandeelhouder van Belgacom, over de overname van haar belang. De andere aandeelhouder van Telkomsel is PT Telkom.

KPN zit opgezadeld met een schuldenlast van 23 miljard euro door de aankoop van het Duitse E-Plus en dure UMTS-vergunningen. Die schulden vormden ook de grootste struikelblok bij de ondertussen afgeblazen fusiegesprekken tussen KPN en Belgacom.

Om die schulden te verminderen, is KPN al maandenlang aan het herstructureringen. Daarnaast moet ook de verkoop van dochterbedrijven de schuld verlichten. KPN-topman Paul Smits liet zich donderdag ontvallen dat zelfs de verkoop van KPNQwest niet uitgesloten is. KPNQwest kreeg daarop een koersdaling met 30 procent te verwerken.

De mededeling van Smits werd vrijdagmorgen ontkracht door een mededeling van KPNQwest. Daarin staat de KPN het belang in de joint venture tot 1 april 2004 niet mag verkopen zonder instemming van Qwest. Na die datum mag KPN zijn belang in KPNQwest aan elke partij verkopen. Qwest heeft dan wel het recht om als eerste te bieden, aldus KPNQwest.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud