KPN: gevallen grootheid

Toegegeven, deze bedrijven waren slecht voorbereid op de nieuwe situatie. Tientallen jaren hebben zij gewerkt in een positie van monopolie en staatsbescherming. De prijszetting gebeurde niet op basis van de marktconcurrentie, want die was er niet, maar op basis van de gedane investeringen en kosten. En dit is natuurlijk niet de ideale context om op de kosten te letten. De te grote ambities in mobiele telefonie hebben de telecombedrijven in het algemeen en KPN in het bijzonder opgezadeld met een niet meer te beheersen schuldenlast.

Op 24 februari 2000 verwierf KPN een belang van 77,49 procent in de Duitse mobieletelefoonexploitant E-Plus voor 9,1 miljard euro in geld, bij BellSouth een op die dag toegekend conversierecht van 7,6 miljard euro en een warrant van 2,3 miljard euro. De totale investering in E-Plus kwam derhalve uit op 20,3 miljard euro. Daarnaast verwierf KPN Mobile UMTS-licenties in Duitsland (kostprijs 6,5 miljard euro) en in Nederland (kostprijs 0,7 miljard euro). Als gevolg van deze investeringsdrang steeg de schuldenlast op lange termijn van 5.412 miljoen euro in 1999 naar 20.149 miljoen euro in 2000. Dit bedrag moet worden vergeleken met 14.645 miljoen euro eigen middelen, maar mocht men van deze eigen middelen de goodwill en de UMTS-licenties aftrekken (28.279 miljoen euro tegen nauwelijks 1.032 miljoen euro in 1999), dan zouden de eigen middelen zwaar negatief zijn. Het hoeft dan ook geen verwondering dat de obligaties van KPN nu het statuut hebben van junkbonds.

Het probleem is dat UMTS interessant is op lange termijn, maar de eerste jaren alleen zeer veel geld zal kosten. Een programma van verkoop van niet-strategische belangen moet helpen de schuldenlast te verminderen, maar is onvoldoende. Een mislukte poging van fusie met het schuldenvrije Belgacom had een oplossing kunnen bieden, maar voor de Nederlanders was het niet aanvaardbaar eigenlijk overgenomen te worden door het kleinere Belgacom. Toch is een overname door een financieel sterkere partner de enige redding voor KPN.

Zonder de avonturen met de overname van E-Plus en te dure UMTS-licenties was KPN een mooi bedrijf. Met ruim 8 miljoen vaste klanten op het vaste net is de onderneming marktleider in Nederland. De capaciteit van dit koperen net, dat zich tot elk huis uitstrekt, zal met behulp van nieuwe modemtechnieken (ADSL) sterk worden opgevoerd. Doordat bedrijven in toenemende mate gebruik maken van geavanceerde bedrijfsnetwerken en de daaraan gerelateerde mogelijkheden, zoals spraakcommunicatie via internet, transmissie van data, videobeelden en e-commercetoepassingen, stijgt de vraag naar bandbreedte snel. KPN probeert hieraan tegemoet te komen door de uitbreiding van zijn netwerken van CityRingen (glasvezelringen in grote en middelgrote steden). Via KPNQwest (44,3 procent belang) worden deze diensten Europees aangeboden. KPNQwest bouwt een Europees glasvezelnetwerk uit van 15.000 km tussen 40 steden.

KPNQwest richt zich op grote internationale bedrijven. De toekomst van dit filiaal is beloftevol, maar wegens geldgebrek zal KPN verplicht zijn zijn belang te verkopen. Of hoe goed geld naar slechte investeringen wordt versast. KPN Mobile is de grootste speler in Nederland in mobiele telefonie. Zoals reeds gezegd had KPN de ambitie uit te groeien tot een Europese mobiele operator. KPN bezit KPN Orange in België (nummer drie) en E-Plus in Duitsland. Voor verdere expansie is er geen geld meer. KPN had ook de ambitie een belangrijke Europees aanbieder te worden in de interactieve media: van de afhandeling van een gesprek in een call center tot internetproviding. Waarschijnlijk zullen deze activiteiten ook sneuvelen in de zoektocht naar geld.

De huidige koers van KPN bedraagt nog 4 procent van de hoogste koers van anderhalf jaar geleden. Dat betekent dat grote koersschommelingen mogelijk zijn. De volgende jaren moeten belangrijke terugbetalingen op de schulden plaatsvinden. In 2004 moet de kredietfaciliteit van 2,5 miljard euro terugbetaald worden die de banken hadden toegestaan na het afspringen van de besprekingen met Belgacom. Verschillende analisten denken dat KPN zijn verplichtingen zal kunnen nakomen, maar dit betekent nog niet dat er potentieel is voor koersherstel. KPN is geen belegging, maar zuiver gokken, en volgens ons met beperkte winstkansen.

ES

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud