Kredietverzekeraars Gerling en NCM fuseren

Gerling Credit Insurance Group en NCM worden ingebracht in een nieuwe onderneming, Gerling NCM Credit & Finance AG, met hoofdkantoor in Keulen. Gerling Credit Insurance realiseerde in 2000 een wereldwijde omzet van 608 miljoen euro tegen 528 miljoen euro voor NCM. Beide partners hadden daarmee een marktaandeel van respectievelijk 13 en 12 procent. Zij komen nu op basis van proformacijfers uit op een omzet van 1,1 miljard euro en een marktaandeel van 25 procent of evenveel als de wereldmarktleider Euler.

In het nieuwe fusiebedrijf bezit de Duitse verzekeringsgroep Gerling 51 procent van de aandelen tegen 25 procent plus één aandeel voor de Zwitserse herverzekeraar Swiss Re, dat 90 procent bezat van NCM. Gerling Credit Insurance Group is een onderdeel van de Duitse verzekeringsgroep Gerling, die in 2000 een premieomzet boekte van 9,5 miljard euro. Rolf Gerling bezit nog 70 procent van de aandelen van het familiebedrijf tegen 30 procent voor Deutsche Bank.

De overige 24 procent min één aandeel komt in handen van een groep particuliere investeerders. Swiss Re dat enkele jaren geleden het in moeilijkheden verkerende NCM overnam van een groep Nederlandse verzekeraars en banken, wordt voor zijn inbreng deels vergoed met een belang van 25 procent in het nieuwe Gerling NCM Credit & Finance en deels met een geldbedrag, afkomstig van de nieuwe particuliere investeerders. Ook de beide andere aandeelhouders van NCM, ING en ABN Amro krijgen geld in ruil voor hun belang van elk 5 procent. Het is de bedoeling om het fusiebedrijf volgend jaar naar de beurs te brengen.

De integratie van de beide ondernemingen moet tegen het einde van dit jaar afgewerkt zijn en heeft belangrijke gevolgen voor Gerling-Namur, de Belgische dochteronderneming die de Belgische, Nederlandse, Franse en Britse kredietverzekeringsmarkt bedient. Bernd Meyer, de voorzitter van de raad van bestuur van Gerling Credit Insurance Group, wordt de gedelegeerd bestuurder (CEO) van Gerling NCM. Jurgen Zech die gedelegeerd bestuurder is en voorzitter van de directieraad van de verzekeringsgroep Gerling, wordt voorzitter van de raad van toezicht. KB

Pagina 5: Euler en Gerling strijden om wereldmarktleiderschap

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud