Advertentie

Kwartaalcijfers Ericsson lossen verwachtingen in

De cijfers liggen in de lijn van de verwachtingen; het verlies is zelfs iets minder uitgesproken dan verwacht. Ericsson waagt zich niet aan voorspellingen voor de tweede jaarhelft omdat de marktomstandigheden al te onzeker zijn.

De omzet daalde in het tweede kwartaal met zowat 3 procent tot 62,8 miljard Zweedse kroon (6,8 miljard euro). Het uiteindelijke nettoverlies kwam uit op 14,2 miljard kroon, tegenover een winst van 10,2 miljard kroon vorig jaar in dezelfde periode. Per aandeel bedroeg het verlies 1,81 Zweedse kroon. Een jaar eerder was dit een winst van 1,28 Zweedse kroon.

Vooruitblikkend geeft Ericsson aan dat de onzekerheid in de markt nog groter is geworden dan na het eerste kwartaal, en dit zowel in de VS als in West-Europa. Aan een voorspelling voor het derde kwartaal en het hele boekjaar jaar waagt de onderneming zich niet. De marktverwachtingen voor de verkopen van mobiele telefoons zijn neerwaarts aangepast, en het halen van de doelstelling een operationele marge te halen van 10 procent zou wel eens wat langer kunnen duren, geeft het concern aan.

Analisten hadden verwacht dat Ericsson een nog iets groter verlies zou lijden van rond de 5,6 miljard Zweedse kroon. In het eerste kwartaal boekte de onderneming een operationeel verlies van 4,9 miljard Zweedse kroon. Toen werd een grootscheepse banenreductie aangekondigd. Bij het mobieletelefoonbedrijf vervallen 10.000 banen, waarvan 5.000 in Zweden, om de terugval in de verkopen op te vangen.

Het verlies van de mobieletelefoondivisie liep in het tweede kwartaal wel terug, van 5,7 miljard Zweedse kroon in de eerste drie maanden naar 4,6 miljard Zweedse kroon. De verkopen stegen van 6,2 miljoen telefoontjes in het eerste kwartaal naar 7,7 miljoen. Deze stijging van het omzetvolume deed het marktaandeel licht stijgen. De divisie 'systemen' van Ericsson boekte een operationele winst van 0,6 miljard Zweedse kroon.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud