Lagere inflatiecijfers verhogen kans op renteverlagingen

In de Verenigde Staten is de index voor de consumentenprijzen (CPI) in juli gedaald met 0,3% de sterkste daling in vijftien jaar. Dat wijst er volgens analisten op dat de Amerikaanse economie nog altijd op de terugweg is. Maar dit lager dan verwachte inflatiecijfer verhoogt wel de kans dat de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve (Fed) de rente zal verlagen op 21 augustus. De Fed had zich vorige week trouwens zelf al somber uitgelaten over de Amerikaanse economie. (Fed ziet nog geen herstel voor de Amerikaanse economie)

Het IMF, het Internationale Monetaire Fonds maakt zich ook zorgen over de economische groeivertraging in de VS. Volgens het IMF is het huidige tekort op de Amerikaanse lopende rekening op lange termijn onhoudbaar, waardoor de dollar sterk aan waarde kan verliezen.

Ook in Europa wordt er steeds meer gespeculeerd op een renteverlaging. De positieve inflatiecijfers die onder meer Frankrijk, Spanje en Groot-Brittannië deze week bekendmaakten, verhogen de kans dat de Europese Centrale Bank (ECB) op korte termijn de rente zal verlagen. Bovendien wakkerde de ECB onlangs zelf nog de hoop op een nieuwe renteverlaging aan door te verklaren dat ze haar beleid zou aanpassen aan de vertragende economie en de afnemende inflatie. (Goede inflatiecijfers verhogen kans op renteverlaging ECB)

Door het ongunstige economische klimaat blijven beleggers minder investeren in aandelen. Bovendien zijn er in het analistenkamp tegenstrijdige geluiden te horen. Terwijl de zakenbank Salomon Smith Barney gelooft dat de aandelenmarkt zich zal herstellen vanaf het einde van dit jaar, noemt Fortis-econoom Philippe Gijzels de tijd nog niet rijp om zich opnieuw op aandelen te storten. Daarvoor moeten de beurskoersen zich eerst stabiliseren moeten de leidende indicatoren zich duidelijk verbeteren. (Economen schrikken van somber Beige Book)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud