Advertentie

Leuvens internetbedrijf Visitronics failliet

Visitronics was actief op twee domeinen. De hoofdactiviteit van het bedrijf was het verkopen van een plaats op het internet aan andere bedrijven. Visitronics ontwierp en onderhield websites en complete intranetten. Het vroeg ook domeinnamen aan in opdracht van andere bedrijven. De tweede activiteit was een systeem om via internet digitaal te drukken in kleine oplages.

Volgens de voormalige gedelegeerd bestuurder Bernard Demarsin kwamen de problemen bij Visitronics van twee kanten: 'Enerzijds hadden we zelf zwaar geïnvesteerd in technologie om digitaal te kunnen drukken. Dat was complex en duur. Anderzijds gingen een paar van onze belangrijke klanten failliet zodat we ook nog eens inkomsten verloren zagen gaan.'

Volgens Demarsin boekte Visitronics in 2000 een omzet van zo'n 740.000 euro. Demarsin had naar eigen zeggen een belang van 'net geen 10 procent' in het bedrijf. De rest van de aandelen zat verspreid over twee andere partijen. De West-Vlaamse investeerder Profrigo beheerde volgens Demarsin 49 procent van de aandelen. Het Aarschotse Software Holding & Finance (SHF), de holding van business angel Leo Billion, beheerde nog eens zo'n 30 procent van de aandelen.

Leo Billion was een tijdlang bestuurder maar nam in augustus vorig jaar ontslag. Billion is overtuigd dat er bij Visitronics hard gewerkt is, maar denkt dat het bedrijf misschien op te diverse activiteiten mikte. Veel leveranciersschulden laat het bedrijf volgens hem niet na.

Visitronics ging failliet omdat de investeerders besloten niet verder kapitaal in het bedrijf te stoppen en de verliezen door te slikken. 'Dat is normaal als je ziet wat er op de markt gebeurt', zegt Billion: 'Vandaag trekt een investeerder makkelijker de stekker uit dan een jaar geleden. Als een investeerder niet overtuigd is dat er op termijn winstgaranties zijn bij een bedrijf, gaat hij niet voort. Bij Visitronics werkten vijf mensen. Voor de activiteit webdesign is al een overnemer gevonden.

Visitronics legde de boeken neer in dezelfde week als de alternatieve internetplatenwinkel Atrecordings.com. Ook dat project kwam na enkele jaren investeren niet van de grond. Aandeelhouders van Atrecordings.com waren de beursgenoteerde mediagroep Concentra en de risico-investeerder Arkos.

JLi

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud