Levering euromunten start op 1 september

De euromunten en -biljetten worden op 1 januari 2002 in omloop gebracht. Maar om snel een groot deel van het betalingsverkeer in de eenheidsmunt te laten verlopen, is het nodig de financiële instellingen, de waardetransporteurs en de andere economische sectoren vooraf met euro's te bevoorraden.

De Koninklijke Munt slaat bijna 2 miljard euromunten met een totaal gewicht van 9.000 ton. De Nationale Bank drukt 530 miljoen eurobiljetten. De productie schiet goed op, want bijna 90 procent van de euromunten en bijna 80 procent van de biljetten is klaar. Het Commissariaat-generaal voor de euro zegt dat alle muntstukken die in het betalingsverkeer gebruikt worden, vóór 1 januari 2002 worden geleverd en bijna de helft van de eurobiljetten.

De Nationale Bank start na de zomervakantie met de bevoorrading van de banken, de Post en waardetransporteurs. Zij baseert zich daarvoor op de bestellingen die ze de laatste maanden ontving. Op 1 september begint de levering van euromunten en in november de verdeling van eurobiljetten. De financiële instellingen moeten de euro's niet meteen betalen. Hun rekening wordt gedebiteerd voor een derde op 2 januari 2002, een derde op 23 januari 2002 en een derde op 30 januari 2002.

De bevoorrading van munten en biljetten gebeurt gedeeltelijk via standaardpakketten. Voor de munten voorzag het overgangsplan 700.000 starterkits voor professionelen en 5 miljoen minikits voor particulieren, maar deze aantallen werden verhoogd omdat de bestellingen hoger uitvielen dan verwacht. De Munt produceert 867.600 starterkits voor handelaars. Deze kits van 2,8 kilogram per stuk bevatten 525 muntstukken en hebben een waarde van 240 euro (9.682 frank). Voorts produceert de Munt 5,3 miljoen minikits. Dit zijn pakketten van 29 muntstukken met een waarde van 12,4 euro.

Voor de biljetten zijn verschillende standaardpakketten voorzien. De Nationale Bank merkt op dat de financiële instellingen enorm veel kleine coupures bestelden. De vraag naar biljetten van 5, 10 en 20 euro was groter dan verwacht, maar de productie is voldoende om de behoeften te dekken.

Op 1 december start de tweede fase van de voorafgaande bevoorrading, de zogenaamde sub-front loading. Vanaf dan mogen de banken en de Post euromunten en -biljetten leveren aan de handel, de horeca, openbare vervoermaatschappijen, socio-culturele organisaties, gemeenten, sociale instellingen,... De financiële instellingen moeten met hun klanten afspreken hoe dit praktisch verloopt.

Fortis Bank bestudeerde samen met 4.000 klanten hoeveel zij nodig hebben om de totale behoeften aan euromunten en -biljetten te kunnen inschatten. Zij stuurde naar bijna 400.000 professionele klanten een brochure en vraagt hen om tegen eind september een bestelling plaatsen. Dan zal blijken hoe de bevoorrading het best gebeurt.

De grote klanten van KBC dienden hun bestellingen al in. KBC schrijft binnenkort de kleinhandel aan en verwacht dat zij een bestelling plaatsen tegen het einde van de zomer.

De BBL stuurt begin september een brief naar de professionele klanten met informatie over de bevoorrading in december. Zij verwacht 50.000 bestellingen van de economische sectoren tegen 30 september en zal 120.000 starterkits voor professionelen beschikbaar hebben. Voorts verwacht de BBL dat ze 400.000 minikits zal verkopen.

De minikits worden vanaf 15 december in omloop gebracht. Daardoor kunnen particulieren vanaf 1 januari 2002 hun aankopen in belangrijke mate met gepast eurogeld betalen. Zo kunnen de handelaars hun kasvoorraad beperken.

Deze pakketjes van 29 euromunten worden op twee manieren verdeeld bij het publiek. De banken, de Post, de Nationale Bank en de maatschappijen van openbaar vervoer (NMBS, De Lijn en MIVB) verkopen de minikits via hun loketten. Werkgevers kunnen op een fiscaalvriendelijke manier een minikit schenken aan elke werknemer als nieuwjaarsgeschenk. Ondernemingen met meer dan 60 werknemers bestelden in mei en juni 860.000 minikits bij de Nationale Bank. Grote bedrijven die niet op tijd bestelden bij de Nationale Bank en kleinere ondernemingen moeten zich wenden tot hun bank.

Wouter VERVENNE

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud