Advertentie
Advertentie

LHSP kan verderzoeken naar koper kerntechnologie

Uit de voorwaarden die rechter Handschoewerker aan zijn beslissing koppelt, blijkt dat hij de verkoop van de kerntechnologie niet wil in de weg staan, en bovendien wil verhinderen dat de opbrengsten in rook opgaan.

Als de spraak- en taaltechnologie voor november niet verkocht geraakt, legt LHSP de boeken neer, zei gedelegeerd bestuurder Philippe Bodson al op 18 september, toen de schuldeisers het herstelplan goedkeurden.

De definitieve opschorting van betaling die Handschoewerker vrijdag toekende, geldt voor een periode van negen maand. Dat betekent dat als LHSP een bindend bod ontvangt voor november, het bedrijf nog over een kleine acht maand beschikt om de overname van de kerntechnologie af te ronden.

In een tweede voorwaarde zegt de rechter dat als de kerntechnologie verkocht wordt, de afdeling in België moet blijven, met een behoud van "substantiële werkgelegenheid". Vraag is of dergelijke voorwaarde wel kan volgens de Europese regels die de vrije beweging van kapitaal garanderen. Bovendien is het zeer waarschijnlijk dat de twee bedrijven die in de technologie van LHSP geïnteresseerd zijn, geen Europese bedrijven zijn.

Handschoewerker wil bovendien dat 80% van de opbrengsten naar de schuldeisers gaat die geen extern adviseur zijn. Daarmee wil hij vermijden dat de opbrengst van een verkoop integraal naar advocaten en Credit Suisse First Boston zou gaan.

Daarnaast zorgt Handschoewerker voor wat juridische verwarring door te beslissen dat de ongelijke manier waarop het herstelplan de schuldeisers behandelt, moet aangepast worden. Wat precies moet veranderen, is onduidelijk, en bovendien gaat het dan niet langer om het herstelplan dat de schuldeisers hebben goedgekeurd.

In een laatste voorwaarde wordt LHSP verplicht om vanaf 9 oktober twee keer per maand een raad van bestuur te houden, telkens de dinsdag om 20 uur. Binnen de twee dagen moet dan de ondernemingsraad ingelicht worden.

Als het vonnis haalbaar blijkt, blijft de kerntechnologie van LHSP dus in België en gaan de opbrengsten niet integraal naar externe adviseurs en herstructureringskosten. Als dat niet het geval is, is het niet de rechter die het schip heeft doen zinken. "De rechtbank vertrouwt erop dat de kapitein op het schip zal blijven en de juiste koers zal varen," zei Handschoewerker na zijn vonnis, terwijl hij naar Bodson keek.

Lees meer over de LHSP-saga in ons dossier Lernout & Hauspie.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud