Advertentie

Lucent snoeit 30 procent van topkader weg

Lucent boekte in de eerste helft van zijn lopend boekjaar een monsterverlies van 4,7 miljard dollar (5,5 miljard euro). Vandaag is de groep georganiseerd in verschillende productlijnen en verkoopsorganisaties. 'De nieuwe structuur moet de groei naar rendabiliteit van Lucent versnellen', zegt de groep in een persbericht.

Lucent zit sinds oktober vorig jaar in de problemen. Voorzitter Rich McGinn stapte toen op en werd vervangen door Henry Schacht. Die kondigde in januari aan dat Lucent dit jaar 10.000 jobs schrapt. Daardoor zullen nog maar 96.000 mensen op de loonlijst van de groep staan. Nog eens 10.000 werknemers krijgen een pensioenregeling voorgeschoteld. Aanvaarden ze die, dan slinkt het personeelsbestand naar 86.000 mensen.

Ondertussen zette Lucent ook al zijn fabrieken van glasvezelkabel in de etalage. De koper mag de 12.000 personeelsleden die daar werken mee overnemen. Lucent zal dan nog 74.000 personen in dienst hebben. Eind maart waren dat er nog 30.000 meer.

Lucent moet zo snel mogelijk activiteiten verkopen om weer winstgevend te worden. De groep probeert haar minst winstgevende divisies eerst van de hand te doen maar het is nog maar de vraag of die ook voldoende geld in het laatje brengen. Zo zijn analisten het erover eens dat de verkoop van de glasvezeldivisie niet meer dan 3 miljard dollar (3,51 miljard euro) zal opbrengen. Lucent zelf had eerder verwacht dat die goed was voor 8 miljard dollar (9,36 miljard euro).

Sommige waarnemers denken zelfs dat de plannen van Lucent om het bedrijf in twee te splitsen bedoeld zijn om de twee divisies apart te verkopen. Als mogelijke kopers voor de draadloze Lucent-divisie circuleren al de namen van het Finse Nokia en het Franse Alcatel. Begin dit jaar was er nog sprake van een overname door Alcatel van de hele Lucent-groep. Maar die gesprekken sprongen af in mei. Schacht zei toen dat het uitgesloten was dat Lucent opgesplitst zou worden. Vandaag zegt een Lucent-woordvoerster dat het bedrijf niet van plan is de resterende twee divisies van de hand te doen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud