Luchtvaartmaatschappij City Bird wordt verkocht

Het op Nasdaq Europe genoteerde City Bird Holding heeft als enige activiteit het luchtvaartbedrijf City Bird. Dat werkt sinds 4 juli onder een gerechtelijk akkoord, en startte eerder deze maand een procedure op om tot een collectief ontslag over te gaan. City Bird moet voor 26 september een herstelplan voorleggen. De directie heeft de vakbonden belooft vandaag te antwoorden op hun vele vragen. Mogelijk krijgen zij ook de naam te horen van de toekomstige nieuwe eigenaar van City Bird, dat ruim 600 werknemers telt.

City Bird Holding heeft namelijk een bod op zak voor 100 procent van de aandelen van City Bird, en vraagt op 13 september op haar algemene vergadering in Brussel de toestemming om die aandelen te verkopen. City Bird is voor zowat 57 procent in publieke handen. De andere aandelen zijn verspreid tussen de investeringsvehikels Flight Invest NV en Européenne d'investissements NV. Stichter en voorzitter Victor Hasson, die slechts één aandeel heeft, legt op de algemene vergadering ook een verslag voor over de financiële toestand en vooruitzichten voor City Bird.

De naam van de kandidaat-koper blijft voorlopig geheim. 'Geen commentaar', zegt Hasson in een reactie. De voor de hand liggende overnemer is het Duitse Thomas Cook, de tweede grootste organisator van reizen in Europa. City Bird verzorgt driekwart van het vluchtenprogramma voor de korte- en middellange afstand van Thomas Cook Belgium, de nummer één op de Belgische markt met de merken Neckermann, Sunsnacks, Pegase en All Seasons.

Wim Desmet, lid van het directiecomité van Thomas Cook, en verantwoordelijk voor West- en Oost-Europa, heeft zich eerder al laten ontvallen dat zijn groep een oogje heeft op City Bird. Gepolst naar een reactie, houden Desmet en Hans Swinnen, de directievoorzitter van Thomas Cook Belgium, deze keer de lippen stijf op mekaar. Volgens de vakbonden heeft City Bird alleen maar een toekomst als het wordt overgenomen. Een andere investeerder dan Thomas Cook zien zij niet opduiken.

City Bird Holding hoopt 9,92 miljoen euro (400 miljoen frank) op te strijken voor de aandelen. 'Maar de prijs kan nog variëren in functie van het eigen vermogen en het herstelplan voor het bedrijf', zegt Hasson. BL

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud