Maandag duidelijkheid over lot van Swissair

Volgens berichten in de Zwitserse media is inmiddels 2,5 miljard Zwitserse frank (1,7 miljard euro) bij elkaar gebracht. Voor de hele reddingsoperatie is echter ruim 4 miljard frank (2,7 miljard euro) nodig. Onder meer Nestlé, Roche en Swiss Re zouden hun steun hebben toegezegd.

De Zwitserse minister van Financiën Villiger noemde de onderhandelingen zondag complex. Er is volgens hem maar "iets meer dan 50 procent kans" dat er een akkoord wordt bereikt over de redding van het luchtvaartbedrijf. Swissair kreeg begin oktober uitstel van betaling, nadat er ernstige financiële problemen waren ontstaan doordat het zich had verkeken op uitbreidingsplannen.

De Zwitserse overheid heeft een krediet verschaft van 450 miljoen Zwitserse frank (305 miljoen euro), waarmee het concern deze maand nog kan doordraaien. De meeste vluchten worden overgenomen door het voormalige dochterbedrijf Crossair, dat gekocht is door de banken UBS en Credit Suisse.

Het is de bedoeling om op Crossair een nieuwe internationale vliegmaatschappij te bouwen. Daarvoor neemt het oude regionale onderdeel van Swissair 52 van diens 75 vliegtuigen over. Daarmee blijven 37 van de 48 verre bestemmingen waar Swissair nu op vliegt behouden.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud