MAC Telecom kandidaat voor licentie draadloze breedband

Afgelopen vrijdag dienden de kandidaturen voor de nieuwe licenties binnen te zijn bij of onderweg te zijn naar het BIPT, de Belgische telecomregelgever. De nieuwe procedure kwam er nadat enkele kandidaten bij de toekenning van de eerste reeks vergunningen, in februari, uit de boot waren gevallen. De overheid besliste daarop op zoek te gaan naar bijkomende frequentieruimte.

Daardoor kwamen drie frequentieblokken vrij. Voor die drie blokken dienden zich twee kandidaten aan. Normaal gezien blijft het bij die twee namen, tenzij er nog aanvragen onderweg zijn met de post. Als de dossiers van de twee kandidaten voldoen aan alle voorwaarden krijgen ze automatisch een vergunning. Die wordt dan ergens midden november uitgereikt.

Het dossier van MAC Telecom is een verrassing. De lijst van gesneuvelde WLL-projecten is immers lang, onder meer het gevolg van opgedroogde kapitaalbronnen. Van de vijf partijen die begin dit jaar een licentie kregen, zijn er twee gestopt. Een derde, LandTel Belgium, zoekt nog naar financiers. Bij MAC Telecom is de financier Kensington Capital, gebaseerd op de Maagdeneilanden maar met operationele zetel in Londen. Kensington heeft 40 procent in handen en de twee stichters elk 30 procent. Het bedrijf wordt pas opgericht als het een licentie krijgt. Er lopen gesprekken met andere kapitaalverschaffers die bij de oprichting kunnen instappen.

MAC Telecom wil, als alles naar wens verloopt, in de lente van volgend jaar van start gaan op de markt. De operator wil eerst een WLL-net (draadloze data- en internetverbindingen van hoge capaciteit) uitbouwen in de Brusselse agglomeratie om daarna elders in het land actief te worden.

De andere kandidaat is het MET, het Waalse ministerie van Uitrusting en Verkeer. Het MET sleepte bij de eerste procedure al een licentie in de wacht maar die geldt slechts voor zes gebieden in Wallonië, waaronder Namen en Charleroi. De nieuwe aanvraag slaat op heel Wallonië. Het MET wil gebouwen van de Waalse regering en bedrijventerreinen bedienen met WLL. Het ministerie is echter niet van plan op te treden als operator. WIN, het Waalse data- en internetfiliaal van Belgacom, heeft belangstelling om die rol op zich te nemen. BB

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud