Macedonië: Britse militair gedood, wapeninzameling uitgesteld

Volgens het Britse ministerie van Defensie stierf de militair in de nacht van zondag op maandag. Het voertuig van de militair werd op de autosnelweg tussen de hoofdstad Skopje en de luchthaven door een stuk beton geraakt. Volgens de eerste berichten zou een groep jongeren vanaf een brug over de snelweg stenen hebben gegooid naar de terreinwagen van de Britse NAVO-militair.

De militair werd overgebracht naar het Amerikaanse hospitaal in Camp Bondsteel en vervolgens naar het universitair ziekenhuis van Skopje, waar hij later overleed.

De dood van de militair vond enkele uren voor de start van de NAVO-actie "Essential Harvest" (Noodzakelijke Oogst) plaats. De start van de wapeninzameling van wapens van UCK-rebellen is intussen uitgesteld. Het Macedonische leger zou nog niet alle zware wapens hebben verwijderd uit de conflictgebieden. Volgens het Macedonische leger loopt de verwijdering vertraging op wegens betogingen van Macedonische burgers rond de noordelijke stad Tetovo. De betogers zouden de tanks en andere zware wapens verhinderen om weg te trekken.

De operatie zou van start gaan zonder zonder dat er een akkoord was met de Macedonische regering over het aantal wapens dat zal worden ingeleverd. Volgens de Macedonische overheid hebben de UCK-rebellen 80.000 tot 100.000 wapens in voorraad. De NAVO denkt 3.300 wapens in te zamelen, een aantal dat Skopje "belachelijk" vindt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud