Advertentie

Marc Van den Eede (Fortis): herstel zal van korte duur zijn

De hoofdoorzaak voor de huidige scherpe daling van alle Europese beurzen is paniek, meent Van den Eede. "Ondanks de verwoede pogingen om de bevolking rustig te houden en te wijzen op de gezondheid op lange termijn van de economie, willen de beleggers per se van alles af." De visibiliteit is immers problematisch. Door de verslechterde economische situatie moeten bovendien alle koerswinstverhoudingen worden aangepast en het is de vraag in welke mate dat al is gebeurd.

Behalve aandelen zijn er ook veel beleggers die fondsen verkopen. Dat betekent dat de onderliggende aandelen ook moeten worden verkocht, wat extra druk oplevert.

Van den Eede ziet nog een derde factor die de toestand verergert. Door de fors gedaalde aandelenkoersen stijgen de claims inzake opties. Naarmate de aandelen lager koersen, eisen de banken hogere borgen voor put-opties. Wie die niet kan betalen, is vaak verplicht andere aandelen van de hand te doen.

Hoelang kan dit nog doorgaan? Marc Van den Eede: "Op een bepaald moment heeft iedereen verkocht die wou verkopen. De markt is dan zo laag gezakt dat er maar een heel klein beetje koopkracht nodig is om de markt te laten herstellen. In het raam van de heersende onzekerheid rijst de vraag of zulk een herstel duurzaam kan zijn en daar geloof ik niet in. Wij blijven in een bear market. Het herstel zal jammer genoeg van korte duur zijn."

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud