Matsushita en NEC voegen toestelontwikkelaars voor UMTS samen

De voorgenomen samenwerking tussen de twee bedrijven lekte maandag uit in de Japanse pers. Het was wachten op de toelichting om de plannen te kunnen beoordelen. Matsushita, beter bekend onder zijn merknamen Panasonic en National, en NEC willen hun zwakke positie op de wereldmarkt versterken door hun toestelontwikkelaars samen te voegen.

Gecombineerd hebben ze 8.000 tot 9.000 ingenieurs voor de ontwikkeling van mobilofoons van de volgende generatie, die onder meer het versturen van videobeelden mogelijk maken. Daarmee komen ze in de buurt van het Finse Nokia, de marktleider, die daarvoor meer dan 10.000 mensen in dienst heeft. 'Ik denk dat we in staat zullen zijn Nokia met gelijke wapens te bekampen', aldus NEC-topman Koji Nishigaki. Samen hebben Matsushita, de grootste bouwer ter wereld van consumentenelektronica, en NEC de helft van de Japanse mobilofoonmarkt in handen. Wereldwijd is dat echter maar 8 procent. Nokia domineert ruim een derde van die markt.

Analisten denken dat de Japanse reuzen niet zonder buitenlandse bondgenoten kunnen, zoals bijvoorbeeld bij de tandem Sony-Ericsson, om Nokia te kunnen bedreigen. 'NEC en Matsushita hebben in het buitenland geen sterke merknaam. Ze hebben een buitenlandse fabrikant nodig om hun naambekendheid te versterken en hun distributieapparaat uit te bouwen', zegt Daiwa-analist Hiroyuki Masuko. Volgens Nishigaki willen de twee de facto de standaard ontwikkelen voor de basisarchitectuur die in een UMTS-telefoon gebruikt wordt.

Niettemin zal de samenwerking hen geen windeieren leggen, ook al blijft die beperkt tot ontwikkeling. Het ontwerpen van UMTS-telefoons is een dure zaak gebleken en door de handen in elkaar te slaan kunnen Matsushita en NEC geld besparen. Tegelijk dringen ze de risico's terug. Matsushita en Sony dienden toestellen voor mobiele internettoegang terug te roepen wegens pannes. Bij Matsushita ging het om 300.000 apparaten met een softwarestoring. De problemen kostten het concern 64 miljoen euro in de eerste helft van het boekjaar (tot september). Door samenwerking voor technische validatie willen Matsushita en NEC dat soort problemen vermijden.

BB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud