Matsushita en NEC werken samen aan mobilofoons met snel internet

Zakenkrant Nihon Keizai Shimbun had maandagochtend al melding gemaakt van gesprekken tussen Matsushita Communication en NEC over samenwerking. Naar nu blijkt neemt ook Matsushita Electric - de elektronicatak van het traditionele familieconglomeraat Matsushita - deel aan het samenwerkingsverband.

NEC en de Matsushita-onderdelen zijn de eerste bedrijven die mobiele telefoons op de markt brengen met een internetverbinding die veertig keer sneller is dan de op dit moment gangbare technologie. De telefoons komen in gebruik van de Japanse telecomaanbieder NTT DoCoMo , die in oktober start met de commerciële exploitatie van "snel mobiel internet". De joint venture gaat ook telefoons leveren voor de Europese markt. In Europa heeft NTT DoCoMo een belang van 15% in de mobiele tak van KPN , KPN Mobile .

Matsushita en NEC zetten met hun op handen zijnde samenwerking de trend in de sector. Veel makers van mobiele telefoons willen een nieuwe generatie draadloze telefoons ontwikkelen, waarmee bewegende beelden kunnen worden ontvangen en verstuurd. Maar dit vergt enorme investeringen. Door samen te werken kunnen de fabrikanten de risico's delen. "Het delen van de ontwikkelingskosten is noodzakelijk, vanwege twijfel of de toekomstige winsten zullen opwegen tegen de gemaakte investeringen," aldus een fondsbeheerder in Tokyo.

In oktober gaat het Japanse Sony een samenwerkingsverband aan met het Zweedse Ericsson. Het Japanse Toshiba gaat met het Duitse Siemens in zee. Andere fabrikanten, zoals het Japanse Fujitsu, besloten zich helemaal niet te verbranden aan de nieuwe generatie mobiele telefoons.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud