Merrill Lynch vindt Europese aandelen nog niet koopwaardig

Het Amerikaanse beurshuis Merrill Lynch roept traditioneel in september de pers bijeen voor een update van de beursvooruitzichten. De zorgvuldig voorbereide prognoses waren vorige week in een klap rijp voor de prullenmand. "Je na de terreur van vorige week opnieuw focussen op de financiële impact was niet evident, gelet op het grote menselijke leed", erkent Merrill-hoofdstrateeg David Bowers. "Bovendien moeten we in New York in snel geïmproviseerde kantoren werken, omdat onze kantoren in Lower Manhattan beschadigd werden bij de WTC-aanslag."

"Die aanslag zal ongetwijfeld een zware impact hebben op het Amerikaanse consumentenvertrouwen, een gegeven waar de aandelenbeurzen de voorbije week sterk op focusten. Dat mag niet verbazen. Amerikaanse consumenten nemen liefst 20 procent van het mondiale BBP voor zich, zeg maar één dollar, euro of yen op de vijf die wereldwijd wordt uitgegeven. Het risico is bijgevolg navenant."

"Maar", vervolgt Bowers, "laten we niet vergeten dat de terreur een zelden gezien wereldwijde monetaire versoepeling in gang heeft gezet, hoewel we uiteraard liever een minder tragische katalysator hadden gezien. Beleidsverantwoordelijken buiten de VS beseffen nu duidelijk dat ze niet meer achter de Amerikaans consument kunnen schuilen, maar een proactief beleid moeten voeren. Zeker de ECB is wakker geschud, getuige de ongewoon forse renteverlaging maandag. Mogelijk bespoedigt dit het uiteindelijke herstel in 2002."

Bowers ' collega en Europees aandelenstrateeg Michael Hartnett waarschuwt echter niet te hoopvol naar volgend jaar uit te kijken, omdat de Europese beurzen eerst een ongetwijfeld zwaar najaar te verwerken krijgen. "Europese aandelen zijn nog niet koopwaardig. Voor dat zo is, moeten vier voorwaarden vervuld zijn."

"Ten eerste moet de reële kortetermijnrente in VS in de nasleep van de crisis negatief worden, tegenover ongeveer 0,5 procent nu. Ook in de jaren dertig en in 1973-1974 was een negatieve reële rente het signaal dat het ergste van de baissemarkt achter de rug was. Ten tweede kijken we uit naar een forse daling van het consumentenvertrouwen, omdat die nu nog niet volledig in de koersen zit. Derde voorwaarde is een terugval van de olieprijzen."

"Ten slotte schort er nog steeds iets aan de waardering van Europese aandelen. Ze lijken goedkoop in vergelijking met obligaties, maar dat is alleen maar omdat de verwachtingen voor een winstherstel in 2002 en 2003 te hoog liggen. Er is meer realisme nodig voor we beleggers aanraden weer in te stappen. Dit zeker in dit klimaat van extreem hoge onzekerheid."

KVS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud