Advertentie
Advertentie

Met dank aan Nokia

(tijd-nieuwslijn) Nokia en SAP maakten er voor de Europese beurzen een mooie dag van. Beide bedrijven publiceerden sterker dan verwachte kwartaalcijfers en veegden de neerslachtige teneur van woensdag van tafel. Het goede bedrijfsnieuws woog ook zwaarder dan de bezorgdheid over de economische groei in Europa. De Europese Centrale Bank liet donderdagnamiddag de rente onveranderd.

De Euro Stoxx50 won 2 procent tot 3.9991,1 punten. De Euro Stoxx50 ging 2,2 procent hoger tot 3.849,4 punten. De Euronext100 steeg met 8,7 punten tot 849,9.

Londen hield het bij een winst van 0,6 procent. Parijs verstevigde met 1,3 procent en Frankfurt met 1,8 procent. Amsterdam dikte aan met 0,6 procent. De Finse HEX20, waarin Nokia sterk vertegenwoordigd is, wipte vlot 10 procent hoger.

Advertentie

Nokia liet alle andere Europese steraandelen ver achter zich en veerde 13,9 procent hoger tot 23 euro. Terwijl analisten vreesden dat Nokia op een winstdaling van 27 procent afstevende, nam de winst in het tweede kwartaal af met 16 procent tot 830 miljoen euro. De Finse groep meent dat in het vierde kwartaal het grootste leed geleden moet zijn. Vanaf dan zouden de winsten weer moeten toenemen.

In Frankfurt schoot SAP, een maker van beheerssoftware, 11,3 procent hoger tot 157,9 euro. De Duitse groep haalde in het tweede kwartaal een 78 procent hogere nettowinst van 206 miljoen euro. Analisten hadden de lat op 150,6 miljoen euro gelegd. Ook de omzet stelde niet teleur. SAP legde een cijfer van 1,85 miljard euro voor, een groei met 24 procent. Vijf door Bloomberg gepolste analisten verwachtten gemiddeld 1,78 miljard euro.

Ook farmabedrijven deden het goed. Doorgaans wordt de sector als relatief veilig beschouwd in tijden van economische groeivertraging. In Parijs won Aventis 1,2 procent tot 86 euro. Het Zwitserse Novartis boekte een winst van 4 procent tot 61,5 Zwitserse frank. Beurshuis ABN AMRO zei dat het 'sterke' tweedekwartaalresultaten verwacht van de grote Europese farmagroepen. Roche ging 0,4 procent hoger tot 136,25 Zwitserse frank en GlaxoSmithline ging 0,8 procent hoger tot 2.030 pence.

Autobedrijven zaten in het verdomhoekje, al bleven door de goede marktsfeer de verliezen beperkt. De Amerikaanse autoconstructeur Ford, die ook een belangrijke Europese activiteit ontplooit, dook in het tweede kwartaal in het rood. Land- en sectorgenoot General Motors rapporteerde een 74 procent lagere winst. De cijfers wogen op de Europese autowaarden. In Parijs daalde Peugeot-Citroen met 0,7 procent tot 52,75 euro. Renault belandde 0,9 procent lager op 52,8 euro. DaimlerChrysler ging tegen de trend in en won 0,6 procent tot 55,95 euro. Beurshuis Lehman Brothers verlaagde nochtans zijn winstverwachting voor de Duits-Amerikaanse gigant en stelt een verdere koersdaling in het vooruitzicht.

Van een collectieve telecom- en technologierevival was geen sprake. Daarvoor wogen twee goede resultaten nog te licht. Toch was het globale beeld positief. Telecomproducent Marconi verloor dan wel 1,5 procent tot 97,5 pence, en British Telecom ging 2,3 procent lager tot 468 pence, maar de meeste sectorgenoten presteerden uitstekend. Het Spaanse Telefonica werd 4,3 procent duurder tot 13,7 euro, en France Télécom voegde 3,6 procent aan de koers toe.

Oliebedrijven boekten een bescheiden herstel. Koninklijke Olie won 0,4 procent tot 63,27 euro, BP ging 1,2 procent hoger tot 553,5 pence en Shell Transport werd 1,3 procent duurder tot 560 pence. De aandelenkoersen volgden het verloop van de olieprijs. In Londen herpakte de prijs van ruwe olie zich met 1,5 procent.

BH/KL

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.