Met Proton-kaart in euro betalen kan niet overal

In België zijn er zo 'n 8,8 miljoen bankkaarten in omloop. Ongeveer 7,2 miljoen kaarten zijn uitgerust met de elektronische portemonnee Proton. Al ruim een derde van de Proton-gebruikers schakelde zijn kaart om naar de euro. Dat gebeurt automatisch wanneer de cliënt een verrichting doet aan een biljettenverdeler. De omzetting neemt zowat een minuut in beslag.

Opmerkelijk is dat die Proton-gebruikers die klaar zijn voor de euro, nu niet meer bij alle Belgische handelaars terecht kunnen. Banksys moet immers nog 13 procent van de betaalterminals omzetten. Die 13 procent omvat alle mogelijke betaalterminals van Banksys. Het zijn dus zowel terminals in de supermarkten, als aan de tankstations en de eigenlijke geldautomaten. Ook bij voorbeeld in betaalparkings die enkel prijzen in frank afficheren, werkt een geüpdatede Proton-kaart nu niet. "Tegen eind september zullen ook die betaalterminals eurocompatibel zijn. Banksys zit hiermee op schema", zegt Marina de Moerlooze, woordvoerster van Banksys. Tot die tijd kan de klant met zijn omgezette Proton-kaart bij een aantal verkooppunten dus niet meer terecht.

Drie verschillende terminals van Banksys aanvaarden vandaag betalingen met Proton. De oorspronkelijke, kleine Proton-terminals, die alleen Proton-verrichtingen uitvoeren, zijn vandaag bijna allemaal aangepast aan de euro. "Er moet nog maar 1 procent van die terminals worden omgezet", verduidelijkt De Moerlooze. Bij de andere is er nog iets meer omzettingswerk.

Een bijkomend probleem is de trage voortgang bij de euro-overschakeling van de handelaars zelf. Eenmaal de terminal geconverteerd, kan de handelaar immers zelf beslissen wanneer hij zelf ook effectief in euro zal werken. "De klanten kunnen met een aangepaste kaart op een compatibel toestel betalen in euro, ook als de handelaar nog steeds in frank afrekent. Het toestel rekent de ingegeven frankprijs automatisch om naar euro. Maar de handelaar moet tegen begin volgend jaar ook zelf naar de euro overstappen en bedragen in euro intikken, in plaats van in frank. Banksys stuurt zijn cliënten daarom in september een procedurebrief, die uitlegt hoe ze hun toestel kunnen omschakelen. We kunnen alleen maar hopen dat ze niet allen tot het einde van het jaar zullen wachten om dat dan ook te doen", twijfelt De Moerlooze.

SaS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud