Microsoft riskeert miljardenboete van EU-Commissie

The Wall Street Journal (WSJ) pakte woensdag uit met het nieuws over de Europese grieven. Net als hun collega's in de VS onderzoeken de Europese antitrustautoriteiten al geruime tijd of Microsoft zich heeft bezondigd aan monopoliemisbruik. De autoriteiten zijn van oordeel dat Microsoft zijn dominante positie op de markt van de besturingssystemen heeft misbruikt om zich te manifesteren op de snel groeiende markten van zakelijke en internetsoftware. Daarnaast zou Microsoft op illegale wijze ook hebben geprobeerd de markt voor muziek- en videosoftware te domineren.

Nog steeds volgens de Europese Commissie heeft Microsoft zijn besturingssysteem Windows 2000 en andere software zodanig geconcipieerd dat software van andere aanbieders er minder goed op draait dan de producten uit eigen huis. Ook de Amerikaanse onderzoekers maakten destijds gewag van dergelijke praktijken. De Commissie, schrijft de WSJ, wil dan ook dat Microsoft zijn besturingssystemen aanpast zodat alle software er even goed op draait. Dat zou gelden zowel voor de bestaande als de toekomstige pakketten, zoals Windows XP dat binnenkort verschijnt.

De WSJ weet voorts nog dat de Commissie van plan is Microsoft een fikse boete op te leggen. Die boete kan oplopen tot 10 procent van Microsofts jaaromzet, wat neerkomt op 2,5 miljard dollar. Volgens de WSJ zou de boete minder groot zijn indien Microsoft beter had meegewerkt aan het onderzoek. Niet enkel deed Microsoft dat niet, het zou bovendien geprobeerd hebben de onderzoekers te misleiden. Zo presenteerde het softwarehuis op een bepaald moment 34 brieven van bedrijven die zogenaamd achter Microsoft stonden. Nu blijkt dat Microsoft sommige van die brieven zelf schreef en dat veel bedrijven niet wisten dat Microsoft de documenten als bewijsmateriaal zou gebruiken in de antitrustzaak.

The Wall Street Journal haalt duidelijk de mosterd bij de klachtenbrief die de Commissie in augustus aan Microsoft overmaakte. Het EU-commissielid voor Concurrentiezaken, Mario Monti, betreurde woensdag dat die brief is uitgelekt in de pers. Volgens Monti is het te vroeg om te spreken over een boete voor Microsoft. 'Met het berekenen van een hypothetische boete bewijs je de markt geen dienst', zei Monti. Hij benadrukte dat de klachtenbrief een tussenstap is in de procedure en dat Microsoft nog het recht krijgt zich uitgebreid te verdedigen. Monti weigerde commentaar te geven over de grond van de zaak of over de inhoud van de uitgelekte brief.

In de VS ziet het er ondertussen naar uit dat Microsoft stilaan alle juridische mogelijkheden heeft uitgeput nu het hooggerechtshof weigerde de antitrustzaak te behandelen. Dat betekent dat het bedrijf schuldig blijft bevonden aan monopoliemisbruik. Volgend jaar moet blijken welke strafmaat de rechtbank Microsoft oplegt. Het bedrijf blijft intussen met het ministerie van Justitie onderhandelen over een minnelijke schikking. LVA/JL

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud