Advertentie

Microsoft stuurt winstwaarschuwing uit

Microsoft verzekerde eind verleden week dat de verwachtingen voor het vierde kwartaal gehaald zouden worden. Daarop volgde een rally op Wall Street. Donderdagavond bleek bij de publicatie van de cijfers dat Microsoft zijn belofte nakwam. De groep haalde zoals verwacht een operationele winst van 2,5 miljard dollar, of 43 cent per aandeel. De omzet steeg eveneens conform de verwachtingen van 5,8 naar 6,58 miljard dollar. Deze winstcijfers hielden geen rekening met minwaarden en uitzonderlijke kosten verbonden aan overnames. Met deze kosten bedroeg de nettowinst 1 cent per aandeel of 66 miljoen dollar.

Wat Microsoft verleden week evenwel niet liet weten, is dat de vooruitzichten voor het boekjaar 2001/2002 minder rooskleurig zijn. De groep rekent voor het eerste kwartaal op een winst van 39 of 40 dollarcent per aandeel bij een omzet van 6 tot 6,2 miljard dollar. Analisten gingen evenwel uit van een winst per aandeel van 45 dollarcent bij een omzet van 6,27 miljard dollar. Vorig jaar bedroeg de winst per aandeel 46 cent per aandeel bij een omzet van 5,8 miljard dollar.

Microsoft schrijft deze lagere verwachtingen toe de terugval van de pc-markt. Daardoor daalt de verkoop van het softwareprogramma Windows. Dit besturingssysteem draait op 90% van alle pc's. Microsoft haalt twee derde van zijn omzet uit de verkoop van software voor pc's. Bijgevolg meent financieel directeur John Connors dat de verkopen slechts licht zullen aantrekken in het eerste kwartaal, dat afloopt eind september. Bovendien introduceert Microsoft op 25 oktober de nieuwe versie Windows XP, waardoor klanten hun bestellingen uitstellen. Connors maakt zich evenwel sterk dat de verkopen daarna zullen herstellen. Pc' fabrikanten zoals Compaq en HP lieten eerder al weten dat zij rekenen op Windows XP om de markt nieuw leven in te blazen. Analisten wijzen er evenwel op dat dit wel eens zou kunnen tegenvallen als de economie niet vlug herstelt.

Voor het hele boekjaar 2001/2002 gaat Microsoft uit van een winst per aandeel van 1,91 tot 1,95 dollar bij een omzet van 28,8 tot 29,5 miljard dollar. Analisten voorspellen een winst van 1,94 dollar per aandeel en een omzet van 28,8 miljard dollar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud