Milosevic ook aangeklaagd wegens volkerenmoord

Hoofdaanklaagster Del Ponte deed haar uitlatingen nadat Milosevic donderdag voor de tweede keer voor het tribunaal was verschenen. Tot nu toe is Milosevic slechts aangeklaagd wegens misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden, gepleegd in Kosovo. Er komt op 1 oktober een aanklacht inzake Kroatië, ook al is nog niet duidelijk of genocide ten laste zal worden gelegd.

Genocide is de zwaarste aanklacht voor het VN-tribunaal. Daarvoor is bij het Joegoslavië-Tribunaal tot nu toe slechts één verdachte veroordeeld: de Bosnisch-Servische generaal Krstic kreeg begin deze maand 46 jaar cel voor genocide na de val van Srebrenica. Dit was de hoogste straf die het tribunaal tot nu toe heeft opgelegd. De mogelijke maximumstraf is levenslang.

De hoorzitting van donderdag was bedoeld om te kijken hoe ver aanklager en verdediging zijn met de voorbereiding van het eigenlijke proces, dat volgend jaar moet beginnen. De zitting concentreerde zich onder meer op de vraag hoe de verdediging van de Joegoslavische ex-president ter hand moet worden genomen. Milosevic weigert een advocaat onder de arm te nemen omdat hij het tribunaal niet erkent. Hij heeft de aanklacht zoals die nu op papier staat ook niet gelezen.

Donderdag bleek dat het Joegoslavië-Tribunaal voor dit probleem een creatieve oplossing heeft bedacht. Er wordt geen verdediger opgedrongen aan de ex-president van Joegoslavië. Wel krijgt hij een advocaat aangewezen als amicus curiae (vriend van het hof), die een deel van de taken van de verdediging gaat vervullen, zonder formeel de rechtsbijstand van Milosevic te zijn.

Een amicus curiae kan bezwaar maken tegen bewijsmateriaal dat de aanklagers tegen Milosevic inbrengen. Ook kan de amicus de getuigen à charge een kruisverhoor afnemen. De nog door de griffie aan te wijzen jurist krijgt tevens tot taak de rechters te wijzen op bewijsmateriaal in het voordeel van de verdachte en op verzachtende omstandigheden. De amicus kan optreden "op elke andere manier" die gepast geacht wordt om zorg te dragen voor een eerlijk proces.

Omdat Milosevic niets van een advocaat wil weten, wenst hij zelf het woord te voeren. Donderdag gebeurde dat opnieuw en rechter May gaf Milosevic ook daarvoor ruim de gelegenheid, anders dan bij de voorgeleiding begin juli, toen de ex-president regelmatig de mond werd gesnoerd.

Milosevic beklaagde zich over het feit dat hij in de gevangenis in Scheveningen een geïsoleerd bestaan leidt en alleen onder toezicht met zijn familie mag praten. Diverse malen stelde hij de legitimiteit van het hof aan de kaak. Toen hij het hof een politiek instrument noemde, zette rechter May de microfoon van Milosevic uit.

De zitting van donderdag duurde ongeveer drie kwartier, een stuk langer dan de vorige keer. Het proces is verdaagd tot 29 oktober.

Lees meer op de website van het Joegoslavië-tribunaal.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud