Milosevic verschijnt voor Joegoslavië-Tribunaal

De voorbereiding van het proces wordt belemmerd door het feit dat Milosevic geen advocaat wil nemen. Rechter May verklaarde donderdag dat hij de griffier daarom zal vragen om voor Milosevic een advocaat aan te stellen. Deze advocaat is niet bedoeld om de ex-president van Joegoslavie te verdedigen, maar om het tribunaal te ondersteunen.

Aanklager Del Ponte maakte bekend dat Milosevic de aanklacht is gepresenteerd, maar dat hij heeft geweigerd die aan te nemen en te lezen. De ex-president van Joegoslavië weigert het tribunaal te erkennen dat volgens hem 'illegaal' is. Het is de eerste keer dat een verdachte in handen van het Joegoslavië-Tribunaal geen advocaat neemt, en daardoor ontstaan bij het VN-hof in Den Haag procedurele problemen.

Voor de zitting van donderdag is grote media-aandacht, evenals bij de eerste voorgeleiding, begin juli. Voor het tribunaalgebouw staan satelliettransmissiewagens van de internationale pers. De omgeving is deels afgezet met dranghekken en linten. De NOS zendt de zitting donderdag opnieuw rechtstreeks uit.

De Servische regering droeg Milosevic eind juni over aan het tribunaal. Hij is aangeklaagd wegens misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden in Kosovo.

Lees meer op de website van het Joegoslavië-tribunaal.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud