Ministerraad keurt overbruggingskrediet Sabena goed

De ministerraad heeft vrijdag formeel het overbruggingskrediet van 5 miljard frank (125 miljoen euro) aan Sabena voor een periode van één maand goedgekeurd. Bedoeling is om in deze periode een nieuwe luchtvaartmaatschappij met nieuwe investeerders op poten te krijgen, verklaarde premier Guy Verhofstadt vrijdag na afloop van de ministerraad.

De beslissing is intussen aan de Europese commissie genotificeerd. Dat kon niet eerder omdat de formele beslissing niet genomen was, antwoordde de eerste minister op vragen tijdens de persconferentie. Het gaat ook om een eenmalige operatie, die niet herhaald zal worden.

Guy Verhofstadt meent dat het moet mogelijk zijn om binnen enkele weken duidelijkheid te hebben over het project. Maanden de tijd nemen om een nieuwe maatschappij op te richten betekent alleen maar dat er tientallen miljarden belastinggeld in een onderneming gestopt wordt die toch zal verdwijnen, aldus nog de premier.

De overheid zal conform de Europese regels geen geld kunnen stoppen in de nieuwe luchtvaartmaatschappij.

De voorwaarden van de Brusselse handelsrechtbank voor het gerechtelijk akkoord houden in dat de Europese Commissie het overbruggingskrediet van 125 miljoen euro moet goedkeuren en dat Sabena zolang het geld niet mag gebruiken. Verwacht wordt dat de Commissie zich op 17 oktober uitspreekt over het overbruggingskrediet.

De voorzitter van de rechtbank, Anne Spiritus-Dassesse, oordeelde dat de boekhoudkundige informatie die Sabena aan de rechtbank overmaakte, niet meer actueel is omdat ze geen rekening houdt met de toestand na 11 september. Het plan verschilt bovendien weinig van de het vorige plan Blue Sky, dat nog uitging van "een normale economische context". De rechtbank verwacht daarom van Sabena op 15 november een nieuw en "beter gestoffeerd" herstelplan.

Op die dag moeten de schuldeisers van Sabena het nieuw herstelplan voor de luchtvaartmaatschappij beoordelen. Op vrijdag 30 november doet de rechtbank uitspraak over een definitief gerechtelijk akkoord.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud