Motorola en Siemens onderhandelen over alliantie voor mobilofonie

De Amerikaanse zakenkrant baseert zich op bronnen die vertrouwd zijn met het dossier. Die wijzen erop dat de gesprekken zich nog in een vroeg stadium bevinden en kunnen mislukken. Mogelijk komt het tot een alliantie voor mobiele telefoons of voor mobilofoonnetwerken. De kans zit er zelfs in dat beide activiteiten het voorwerp gaan uitmaken van een joint venture. Als er twee allianties komen, wordt de controle waarschijnlijk opgedeeld zodat Siemens er een gaat leiden en Motorola de andere, aldus The Wall Street Journal. Het is in dat geval echter niet duidelijk wie wat voor zijn rekening neemt. De zegslui die de krant contacteerde, sluiten wel uit dat het tot een fusie of een overname komt.

Siemens en Motorola wilden geen commentaar kwijt. Een woordvoerder van Siemens zei wel dat dergelijke geruchten al maanden de ronde doen. De aandelencertificaten van Siemens verloren vrijdag in New York 6 procent alvorens 3,3 procent lager af te sluiten. Ze reageerden op geruchten dat Siemens van plan is Motorola in te lijven. Dat doet denken aan de pogingen van het Franse Alcatel om het zieltogende Lucent in handen te krijgen.

Sectorkenners noemen het waarschijnlijk dat Siemens met een of meer concurrenten in gesprek is om zijn aangeslagen mobilofoonpoot opnieuw de wind in de zeilen te geven. Na het recordjaar 2000 worden alle mobilofoonbouwers dit jaar geconfronteerd met een sterk teruggevallen vraag. De meeste spelers kondigden dan ook een forse afslanking aan. Daarnaast zoeken de kleinere bedrijven in de sector lotgenoten om samen sterker te staan tegenover Nokia, de Finse marktleider.

Volgens het Amerikaanse marktonderzoeksbureau Dataquest zouden Siemens en Motorola in het tweede kwartaal samen goed zijn voor een marktaandeel van 23 procent tegenover 34,8 procent voor Nokia. Daarmee komen ze wel op een comfortabele tweede plaats. Siemens staat nu op de vierde plaats en ambieert een plaats bij de drie grootste. Die ambities werden echter gefnuikt door de gisteren ingegane samenwerking tussen Ericsson uit Zweden en het Japanse Sony. Ericsson staat nu op nummer drie en de Japans-Zweedse tandem zet Siemens verder onder druk.

Zowat de hele mobilofoonsector staat onder een sterke druk om te consolideren. Vorige maand nog zei Alcatel op zoek te zijn naar partners. Rudi Lamprecht, het hoofd van de mobiele poot van Siemens, verklaarde recentelijk dat ook zijn bedrijf zich daarbij actief wil opstellen. Een samengaan met Motorola op netwerkvlak zou ook repercussies hebben in België. Siemens Atea in Herentals speelt binnen het concern een belangrijke rol op dat vlak. BB

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud