NAVO-baas Robertson dinsdag naar Macedonië

Robertson maakte de aankondiging na afloop van een gezamenlijke vergadering van de Raad van de NAVO (de ambassadeurs van de negentien lidstaten van de organisatie) en het Politiek en Veiligheidscomité van de Europese Unie.

Het bezoek van Robertson moet Macedonië aanmoedigen om het proces van politieke hervormingen verder te zetten. De reis vindt plaats op de vooravond van het einde van de operatie "Noodzakelijke Oogst", die tot doel had de wapens van de Albanese rebellen in te zamelen. Momenteel bereidt de NAVO de ontplooiing van een "opvolgingsmacht" voor om de veiligheid van de waarnemers van de Europese Unie en de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) te waarborgen.

Robertson verzekerde dat de voorbereidende werkzaamheden van deze opvolgingsmacht, die geleid zal worden door een Duitse officier, volgens plan verlopen. "Er zal geen veiligheidsvacuüm zijn tussen "Noodzakelijke Oogst" en de nieuwe NAVO-missie", zo stelde hij. De NAVO-baas wees erop dat het vredesproces in Macedonië nog steeds "fragiel" is.

De NAVO, die op 26 augustus jongstleden de operatie startte, heeft in de praktijk ongeveer 2.500 wapens ingezameld. Op voorhand was met het Albanese bevrijdingsleger UCK afgesproken dat zij 3.300 wapens zouden overleveren tegen 26 september.

De Europese trojka, samengesteld uit Michel, Solana, de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Josep Piqué en de Europese commissaris voor Buitenlandse Betrekkingen, Chris Patten, wordt op het einde van de week in Macedonië verwacht. Eerst bezoeken zij Pakistan, Iran, Saudi-Arabië, Egypte, Jordanië en Syrië.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud