NAVO geeft startschot voor Noodzakelijke Oogst

De inzameling van de wapens start reeds begin volgende week, zo maakte de NAVO-secretaris-generaal, George Robertson woensdag bekend. Lord Robertson gaf toe dat de operatie Noodzakelijke Oogst niet zonder risico is. Desondanks stemden de leden van de Alliantie toe in met het sturen van troepen omdat ze beseffen dat de risico's nog groter zijn indien er geen troepen worden gestuurd, aldus de NAVO secretaris-generaal. Robertson verwacht dat extremisten zullen proberen de NAVO-operatie te doen ontsporen. Hij is er evenwel zeker van dat de wapens worden ingezameld binnen de voorziene termijn van 30 dagen.

De NAVO heeft nog steeds geen cijfers gegeven over het aantal wapens dat moet worden verzameld. In kringen van het Macedonische ministerie van Defensie werd onlangs gesteld dat de NAVO zes tot achtduizend lichte wapens van het UCK moet ophalen. Volgens de politieke verantwoordelijke van het UCK, Ali Ahmeti, wordt de kwestie geregeld door een commissie van experts van het UCK en de NAVO.

Een woordvoerder van het Macedonische leger maakte woensdag bekend dat de ingezamelde wapens worden opgeslagen in Krivolak in het centrum van het land. Nadien worden ze overgebracht naar een NAVO-land voor vernietiging. Eerder deze maand lieten bronnen in het Griekse ministerie van Defensie zich ontvallen dat de wapens worden vernietigd in een wapenfabriek in het noorden van Griekenland. Munitie en explosieven worden in Krivolak zelf opgeruimd.

De door het UCK afgestane wapens worden vervoerd door de Belgische NAVO-troepen. De Belgische regering zette woensdagnamiddag het licht officieel op groen voor de deelname van 81 Belgische militairen aan de ontwapeningsactie. Een peloton is reeds in de Balkan, aldus het ministerie van Defensie. Een tweede peloton vertrekt binnen de zeven dagen. Het materieel, waaronder 16 Volvo-trucks, is al ter plaatse.

Pagina 4: Derde operatie NAVO in Balkan van start met beperkt mandaat

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud