Advertentie

NAVO-missie in Macedonië succesvol afgerond

Die waarnemers moeten de invoering begeleiden van een grondwetsherziening die de etnische Albanezen in het land meer rechten geeft. De waarnemers zullen beschermd worden door NAVO-soldaten. Macedonië vroeg vorige week woensdag officieel om een militaire NAVO-aanwezigheid na afloop van de Operatie Noodzakelijke Oogst, waaraan circa 4.500 soldaten deelnamen. Maandag besliste de Alliantie dat 350 tot 400 NAVO-soldaten ter plekke zullen blijven nadat de inzameling van de wapens van het UCK is afgerond.

In totaal dienden de strijders van het UCK 3.300 stuks wapentuig in te leveren. Een laatste inzamelpunt werd dinsdag geopend in Brodec in de heuvels rondom de stad Tetovo. De NAVO-secretaris-generaal, George Robertson, bracht gisteren een bezoek aan de Duitse NAVO-troepen op hun basis in Erebino. Robertson verklaarde er dinsdagnamiddag dat er al 3.381 wapens waren opgehaald en dat het uiteindelijke aantal ingezamelde wapens hoger zal liggen. Hij voegde eraan toe dat hij de Macedonische president, Boris Trajkovski, een brief heeft overhandigd waarin staat dat de operatie niet alleen de beoogde doelstellingen heeft gehaald maar die zelfs heeft overtroffen.

Robertson gaf toe dat de vrede in Macedonië broos, blijft maar dat de internationale gemeenschap haar engagement zal nakomen. Hij verzekerde dat er geen veiligheidsvacuüm zal ontstaan tussen operatie Noodzakelijke Oogst en de nieuwe NAVO-missie. Vermoedelijk zal die nieuwe missie onder Duits bevel staan.

De inzameling van de wapens van het UCK en de politieke hervormingen die de etnische Albanezen meer rechten toekennen, waren nauw met elkaar verbonden binnen een heel strak tijdsschema. Intussen heeft het hele proces enkele dagen vertraging opgelopen. Maandag keurde het parlement met een krappe meerderheid 15 amendementen goed op de grondwet. De goedkeuring van deze amendementen zoals uitgestippeld in het politiek akkoord van Ohrid van 13 augustus gebeurde met een week vertraging.

Volgens de oorspronkelijke planning had de nieuwe grondwet donderdag, een dag na het eind van Noodzakelijke Oogst, goedgekeurd moeten worden. Over de grondwetswijziging moet nu nog een breed publiek debat volgen.Verwacht wordt dat in het beste geval pas begin oktober gestemd zal worden over de definitieve goedkeuring van de grondwetswijziging. Daarvoor is een tweederde meerderheid nodig.

De grondwetswijzing stuit evenwel op het verzet van enkele parlementsleden, onder wie leden van de VMRO-DPMNE van premier Ljubco Georgievski. Ze zijn ontevreden over het feit dat de hervormingen gebeuren onder druk van het Westen. Deze parlementsleden zijn dan ook gewonnen voor een referendum over de grondwetswijziging. Het Westen is tegen een dergelijk referendum gekant omdat een volksraadpleging het politiek akkoord van Ohrid over de grondwetswijziging in vraag zou kunnen stellen.

LDV

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud