NAVO stelt troepenmacht Macedonië nog even uit

De ambassadeurs van de NAVO-lidstaten kwamen gisteren in Brussel bijeen om te vergaderen over de geplande troepenmacht voor Macedonië. De NAVO heeft de Macedonische regering in Skopje beloofd te helpen met het ontwapenen van de rebellen van het UCK. Die voerden het afgelopen halfjaar in het noordoosten van het land een guerrilla om meer rechten voor de Albanese minderheid in Macedonië af te dwingen.

De overwegend Slavische regering van Macedonië en vertegenwoordigers van de Albanese minderheid sloten afgelopen maandag in Skopje na lang onderhandelen een vredesakkoord. De regering beloofde de rebellen meer rechten voor de Albanese minderheid in ruil voor het inleveren van hun wapens.

De NAVO werd ingeschakeld om als onafhankelijke partij zorg te dragen voor de Albanese rebellen. De NAVO-troepen gaan de rebellen niet actief ontwapenen, maar wijzen plaatsen aan waar de wapens kunnen worden ingeleverd. De NAVO haalt de wapens vervolgens op en laat ze in Griekenland vernietigen. Voor rebellen die hun wapens inleveren, heeft de Macedonische regering een amnestieregeling ingesteld. De ontwapeningsoperatie moet binnen dertig dagen geklaard zijn.

Een aantal Albanese milities weigeren echter hun wapens in te leveren zolang het Macedonische parlement het vredesakkoord niet heeft geratificeerd. Op zijn beurt weigert het parlement ook maar te beginnen aan de behandeling van het vredesakkoord, zolang de rebellen niet op zijn minst een derde van hun wapens hebben ingeleverd bij de NAVO. Zelf zeggen de guerrilla's te beschikken over ongeveer 2.500 wapens. De Slavische Macedoniërs zijn ervan overtuigd dat het er veel meer zijn.

Om te voorkomen dat de slechts lichtbewapende NAVO-soldaten in Macedonië tussen twee vuren komen in te liggen, wil de organisatie eerst afwachten of de wapenstilstand standhoudt. Volgens waarnemers zijn er nog sporadisch beschietingen tussen het Macedonische regeringsleger en de rebellen, maar is het aantal gevechten en de intensiteit ervan aanzienlijk afgenomen.

Om een helder beeld van de situatie in Macedonië te krijgen, besloten de NAVO-ambassadeurs gisteren in Brussel de Amerikaanse generaal Joseph Ralston als rapporteur naar de regio te sturen. Hij moet halverwege volgende week verslag uitbrengen. De NAVO neemt dan een definitief besluit over het sturen van 3.000 NAVO-soldaten.

Aan de operatie zal ook een Belgische transporteenheid met 79 soldaten meedoen. De Belgen worden gelegerd vlakbij de luchthaven van de Macedonische hoofdstad Skopje. De Nederlandse regering besloot vrijdag 250 soldaten beschikbaar te stellen.

Vierhonderd Britse soldaten kwamen gisteravond laat aan om de eventuele komst van de grote troepenmacht alvast voor te bereiden. Zij werden ondersteund door een bataljon Tsjechische para's.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud