NAVO voorlopig niet betrokken bij aanvallen tegen Taliban

"De Navo reageert niet", zei Brodeur, en hij voegde eraan toe dat de reacties nu vooral uit Washington zullen komen. Brodeur onderstreepte dat er geen vergadering van de Raad van de Navo (waarvan de ambassadeurs van de 19 lidstaten) voorzien was voor zondagavond of zondagnacht. De Amerikanen hadden immers verkozen om hun bondgenoten niet te informeren. Andere bronnen meldden nochtans dat de Navo voorafgaandelijk was ingelicht.

Donderdag hadden de geallieerden van de VS zich solidair opgesteld voor de reactie op de terroristische aanslagen van 11 september. Ze keurden ook de acht punten van steun goed die de VS hadden opgesteld. De Navo had zich daarmee bereid verklaard om, eventueel buiten zijn territorium, bepaalde militaire middelen in te zetten, waaronder de AWACS-radarvliegtuigen waarvan ze er een 17-tal bezit, en die worden bemand door manschappen van een twintigtal verschillende nationaliteiten.

De geallieerden zijn ook klaar om eenheden van de marine te ontplooien in het oosten van de Middellandse Zee om zo "de aanwezigheid van de Navo te verzekeren en de vastberadenheid te onderstrepen" van het bondgenootschap in de strijd tegen het terrorisme.

De Franse president Jacques Chirac kondigde zondagavond op de Franse televisie aan dat "gewapende troepen" aan de militaire acties in Afghanistan zullen deelnemen. "Het gaat om een langdurige en complexe operatie die als bedoeling heeft het terrorisme te ontmantelen", aldus de Franse president. Bij de aanvallen die zondag in Afghanistan plaatsvonden, waren de Fransen nog niet betrokken.

Frankrijk heeft twee schepen ingezet op de Indische oceaan. Het betreft een fregat van waaruit raketten kunnen worden afgevuurd en een olietanker met bevoorradingsmateriaal. Ook heeft het land zijn luchtruim en havens ter beschikking gesteld van het Amerikaanse leger.

De president zei voorts nog dat de militaire operaties om de daders van de aanslagen in de VS te straffen zich zullen uitstrekken over een lange periode. Hij riep zijn volk daarbij op om de Franse regering te steunen. "In deze omstandigheden vormen de Fransen een blok".

Canada zal "verschillende eenheden" toevoegen aan de internationale militaire coalitie die door de Verenigde Staten werd gevormd om terug te slaan tegen de aanvallen van 11 september. Dat heeft de Canadese Eerste Minister Jean Chrétien zondag gemeld.

Ook de Israëlische eerste minister Ariël Sharon heeft zondag voorgesteld om "alle mogelijke hulp" van Israël aan te bieden aan de Verenigde Staten, "bovenop de hulp die al aangeboden was".

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud