Naweeën aanslagen dwingenKBC tot winstwaarschuwing

KBC maakte vrijdag bekend dat de resultaten in het derde kwartaal beneden de verwachtingen zullen liggen. Meteen is ook de lichte stijging van de resultaten voor het volledige boekjaar - zoals directievoorzitter Remi Vermeiren begin september nog aankondigde - achterhaald. 'Een daling van de resultaten is nu het meest waarschijnlijk', stelt KBC.

KBC wijt de tegenvallende resultaten aan de ongunstige ontwikkeling van de economische omgeving en de verslechtering van het investeringsklimaat na de aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten. Met name de plaatsingen van beleggingsfondsen en beleggingsverzekeringen vielen in de tweede helft van september sterk terug, terwijl ook de aandelen- en derivatenportefeuille werd aangetast. De gunstige ontwikkelingen op de geld- en kapitaalmarkten en de stijgende inkomsten uit de verzekeringspoot compenseren dit slechts gedeeltelijk.

KBC is de eerste Belgische bankgroep die door de aanslagen in de VS haar winstverwachting verlaagt. 'Het risicoprofiel van KBC is hoger dan dat van de andere Belgische financiële groepen, waardoor het gevoeliger is voor het investeringsklimaat', verduidelijkt Marc Debrouwer van Petercam. Concurrent Dexia ziet voorlopig geen aanleiding voor een winstwaarschuwing, terwijl Fortis nog niet in zijn kaarten laat kijken.

Toch vraagt het beurshuis Dewaay zich af of er niet meer aan de hand is. Want KBC verwacht dat de naweeën van 11 september binnenkort ook de kwaliteit van de kredietportefeuille aantasten, zij het slechts in beperkte mate. In dat kader benadrukt KBC dat de kredietverlening aan de rechtstreeks getroffen sectoren (luchtvaart, verzekeringen, toerisme,...) relatief beperkt is. Zo bedragen de kredieten aan de luchtvaartsector slechts 1,5 procent van het kredietvolume en is het grootste deel gedekt door waarborgen.

Voor het kredietrisico in het Sabena-dossier heeft KBC in het derde kwartaal een 'adequate' voorziening aangelegd. Volgens Dirk Becker, analist bij Dresdner Kleinwort Wasserstein, heeft de bankverzekeraar voor 70 miljoen euro ( 2,82 miljard frank) kredieten uitstaan bij Sabena, waarvan ongeveer de helft ongedekt is.

KBC spreekt zelf van 'een kredietrisico van ruim onder de 50 miljoen euro'. Al is het onduidelijk of ook de kredietlijn aan Sabena Technics, die uit vrees voor een gerechtelijk akkoord eergisteren snel werd afgesloten, bij dat bedrag is gerekend. Bij KBC wou men daarop geen commentaar geven.

Door de winstwaarschuwing verloor het aandeel KBC vrijdag op Euronext Brussel 5,7 procent en zakte naar 31,41 euro.

NT

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud