Nederlandse premier Wim Kok kondigt zijn aftreden op termijn aan

Na vijftien jaar actieve politiek als fractieleider, vervolgens vier jaar als minister van Financiën en ten slotte twee volle termijnen als minister-president houdt Wim kok het voor gezien. Hij wil op het hoogtepunt van zijn politieke carrière, de eer aan zichzelf houden en niet de kans lopen publiekelijk af te bladderen als zijn voorganger Ruud Lubbers of Margaret Thatcher en Helmut Kohl. Een eventuele internationale carrière acht hij niet uitgesloten.

'Ik heb er grondig over nagedacht. Het mag niet worden uitgelegd als negatief, noch gezondheid, noch leeftijd spelen een rol. Er moet ruimte komen voor een nieuwe generatie. Het is tijd om de fakkel over te dragen. Er moet ruimte komen voor een nieuwe generatie met een eigen ruimte en een eigen stijl en een andere manier van werken'. Hij wees als zijn opvolger Ad Melkert aan. (alhoewel officieel het partijcongres in december erover moet beslissen). "Ik heb een groot vertrouwen in Ad Melkert" en "het is geen afscheid van de partij, ik zal mee actief campagne voeren". Kok zei ook geen plannen te hebben voor de toekomst. 'Ik heb de komende maanden nog veel te doen'.

In Nederland wordt veel gespeculeerd over een internationale carrière, zelfs als opvolger van EU-commissievoorzitter Prodi, acht men hem in Den Haag een geschikte kandidaat.

Al ruim een jaar was het duidelijk dat Wim Kok eigenlijk niet wilde opteren voor een derde termijn als minister-president. Sinds vorige week kwamen er steeds meer geruchten dat het besluit van woensdagavond op het stopzetten van een politieke carrière zeker waren, maar als een sfinx bleef hij zwijgen. Allereerst wilde hij inschatten of zijn beoogde opvolger Melkert ongeschonden uit de affaire over misbruik van EU-gelden zou komen, vervolgens wilde hij zijn partijbestuur inlichten, dat deze week zich gaat beraden over het verkiezingsprogramma voor de komende verkiezingen op 15 mei volgend jaar en de vaststelling van de verkiezingslijst.

Coalitiepartner VVD bij monde van politiek leider Hans Dijkstal en oppositieleider Jaap de Hoop Scheffer reageerden gematigd. Onuitgesproken opgelucht zijn ze met het vertrek van Wim Kok, ze durven de strijd met Melkert wel aan.

BW

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud