Advertentie

Nederlandstalige bedrijfsleiders nipt in meerderheid

Een en ander blijkt uit de jongste editie van Topmanagement 2001, een naslagwerk met 8.200 biografieën van Belgische bedrijfsleiders in operationele topfuncties, zoals gedelegeerd bestuurder, voorzitter van het directiecomité, lid van het directiecomité of commercieel en financieel directeur. De toplui komen uit 5.600 ondernemingen, allemaal met een omzet van minstens 2,5 miljoen euro. De biografieën zijn allemaal opgesteld of nagekeken door de betrokken ondernemers. Sommige ondernemingen, die te kampen hadden met een wissel van het management of met andere ingrijpende gebeurtenissen zoals een fusie of overname, deden niet mee. De bedrijfsleider of directeurs zijn in dat geval niet vermeld.

De gegevens wijzen uit dat de grote meerderheid van de topfuncties (93%) nog steeds in mannenhanden is. 50,5 procent zijn Nederlandstalige mannen, 42,5 procent Franstalige mannen, 3,7 procent Franstalige vrouwen, en 3,3 procent Nederlandstalige vrouwen. Vlaamse managers zijn jonger. 35 procent van de toplui bij de Nederlandstaligen is tussen 41 en 50 jaar. Bij de Franstaligen is de grootste groep (35%) een stuk ouder: tussen 51 en 60 jaar. In de meeste bedrijven is de gedelegeerd bestuurder de echte topman.

Nederlandstalige bedrijfsleiders en managers tennissen (28%), skiën of lezen (elk 13%) het liefst. Fietsen en muziek halen 11%. Bij de Franstaligen komt tennis op de eerste plaats (26%), voor lezen (20%), golf (16%), skiën (15%) en muziek (10%). De Rotary-club is de populairste serviceclub in Vlaanderen (42%) en Wallonië (40%). De Warande in Brussel is de meest bezochte zakenclub bij de Vlamingen, de Cercle Gaulois en de Cercle de Lorraine bij de Franstaligen.

Uitgever Alain Renier & Co opende ook een website die gratis toegankelijk is voor de abonnees op het boek. De website, waarop het bestand van bedrijfsleiders geregeld wordt aangepast, bevat ook doorklikverbindingen naar 850 andere websites van organisaties en bedrijven.

KB

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.