Advertentie

Nettowinst AvH daalt met 15,3%

De nettowinst is lager dan wat analisten verwacht hadden. Bank Dewaay ging bijvoorbeeld uit van een winstgroei met 10,6% tot 63,3 miljoen euro. De daling is voor het grootste deel te wijten aan lagere uitzonderlijke resultaten omdat AvH minder aandelen van petroleumgroep Pride verkocht in vergelijking met de eerste helft van 2000. AvH had vier jaar geleden een te groot belang in deze groep verkregen via de overname van Forasol.

Het resultaat van de deelnemingen nam licht toe met 1,2% van 41,1 tot 41,6 miljoen euro. De bijdrage van de aannemingactiviteiten daalde van 20% naar 14,5%. De winst bij deze tak (DEME, Van Laere, NMP) steeg met 26,5% van 5,5 tot 7 miljoen euro. Dit is evenwel minder dan verwacht. KBC Securities rekende op een bijdrage van 7,7 miljoen euro en Bank Dewaay ging zelfs uit van een klim met 90,9% tot 10,5 miljoen euro. Het resultaat van baggerdochter DEME steeg 51% tot 5,7 miljoen euro. De tweede jaarhelft zal, traditioneel, nog beter zijn, merkt AvH op.

Uitzenddochter Creyf's droeg voor 7,8 miljoen euro bij tot de nettowinst. In de afdeling financiele diensten (Bank Delen, Bank J Van Breda, Leasinvest) zakte het resultaat met 3,3% tot 13,2 miljoen euro. Zowel Bank Delen als Bank J Van Breda leed onder de zwakke economische en beursconjunctuur. Toch kon Bank Delen het beheerd vermogen optrekken tot 5,945 miljoen euro en steeg het aantal klanten met 3% tot meer dan 9600. Ook Bank J Van Breda trok meer klanten aan, mede dankzij de opening van een nieuw kantoor in Waterloo. Later dit jaar wordt ook in Waver en Luik een kantoor geopend.

In de "private equity" tak zakte het resultaat 10,4% tot 13,6 miljoen euro. De daling van de resultaten bij de durfkapitaaldochter Sofinim van 12,6 naar een verlies van 0,4 miljoen euro werd gecompenseerd door de toename van de meerwaarden van 2,6 tot 14 miljoen euro. De verkoop van het belang in Telenet leverde een meerwaarde van 12 miljoen euro op.

Voor heel 2001 gaat AvH er van uit dat de winst tegen hetzelfde tempo zal groeien als de laatste jaren. In 2000 groeide de nettowinst met 24%.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud