Advertentie

Nettowinst Barco dreigt dit jaar 40 procent lager te zijn

De verwachtingen voor de halfjaarcijfers waren niet te hoog gespannen. In juli had Barco een waarschuwing gestuurd dat de winst met 20 procent zou dalen. De definitieve resultaten die woensdag werden bekendgemaakt, bevestigen de winstdaling. Tijdens de eerste jaarhelft steeg de omzet met 14 procent tot 404,20 miljoen euro. Het gaat om een vergelijking pro forma, namelijk zonder het inmiddels afgesplitste bedrijf BarcoNet (die in de tabel wel is opgenomen).

De courante brutowinst bedroeg 35,76 miljoen euro. Dat is een daling met 19,9 procent tegenover de eerste jaarhelft van vorig jaar. De courante nettowinst kwam uit op 24,20 miljoen euro of 20,6 procent minder dan het jaar voordien. Barco zit ver van zijn ambities om op courante basis jaarlijks te groeien met 15 procent.

De nettowinst (voor belastingen) daalde met 21,6 procent tot 28,76 miljoen euro. Op het niveau van de nettowinst ziet het er somber uit voor het hele jaar. Vorig jaar werd een nettowinst gehaald van 76,64 miljoen euro. Voor dit jaar moet rekening worden gehouden met een substantieel lagere winst. In de tweede helft van september wordt de joint venture van de afdeling ETS van Barco Graphics met het Duitse bedrijf Mania Technologie AG afgesloten.

Toen het akkoord werd gesloten noteerde dat bedrijf tegen 15 euro. Die koers is teruggezakt naar 3 euro. Tegen dergelijke notering moet Barco bij de afronding van de joint venture een uitzonderlijk verlies van 15 miljoen euro slikken. Dit verlies komt bovenop de dalende trend van de nettowinst en zou de nettowinst over het hele jaar 40 procent lager duwen.

Het kan ook de andere kant uit, zegt men bij Barco die liever de aandacht richt op de operationele prestaties van de groep. Voor de courante resultaten over het hele jaar waagt Barco zich niet aan een voorspelling.

Het zorgenkind was opnieuw Barco Graphics met 13 procent minder omzet tot 69,67 miljoen euro en een bedrijfsverlies van 6,5 miljoen euro. Verwacht wordt dat in de tweede helft van september maatregelen worden aangekondigd bij Barco Graphics. Dat is trouwens iets waar aandeelhouder GIMV sterk op aandringt.

De omzet van Barco Projection steeg met 15 procent tot 168 miljoen euro, maar de bedrijfswinst daalde met 19 procent tot 22,6 miljoen euro. Voor Barco View steeg de omzet met 47 procent tot 85,6 miljoen euro en steeg de bedrijfswinst met 29 procent tot 10,2 miljoen euro. Barco Vision kende een omzetstijging met 8 procent tot 53,8 miljoen euro en realiseerde 34 procent meer bedrijfswinst tot 8 miljoen euro. RDW

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud