Nettowinst Nokia daalt minder dan verwacht (update)

De omzet steeg in het tweede kwartaal met 5% tot 7,346 miljard euro. Op 12 juni sprak het bedrijf de verwachting uit dat de omzetgroei in het tweede kwartaal "iets lager dan 10%" zou uitkomen.

De winst per aandeel (volledig verwaterd) daalde in het tweede kwartaal van 21 eurocent tot 17 eurocent. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar betekent dit een daling van 14%. Op 12 juni sprak Nokia de verwachting uit dat de winst per aandeel in het tweede kwartaal uit zou komen op 0,15-0,17 euro. Eerder ging het bedrijf nog uit van een winst per aandeel van 0,20 euro.

De winst voor belastingen en minderheidsbelangen daalde in het tweede kartaal met 20%, van 1.457 miljoen euro tot 1.166 miljoen euro. De operationele marge kwam in het tweede kwartaal uit op 15,5%.

Nokia verwacht dat de omzetgroei in het derde kwartaal in een range zal liggen van onveranderd tot 5%. Voor de operationele marge wordt een cijfer verwacht in de "mid-teens". Nokia voorziet voor het derde kwartaal een winst per aandeel van 0,14-0,16 euro en een verbetering in het vierde kwartaal. Het bedrijf stelt dat het gebrek aan doorzichtigheid het niet mogelijk maakt een meer specifiek groeicijfer te geven voor het vierde kwartaal.

"Verwacht wordt dat de economische omstandigheden in het algemeen volgend jaar zullen verbeteren", aldus Nokia. Het bedrijf verwacht dat de omzetgroei door investeringen in nieuwe technologieën weer zal herstellen en terug zal keren naar een niveau van 25-35% "ergens in 2002".

Nokia verwacht dat de wereldwijde markt voor mobiele telefoons in 2001 "een zeer kleine of bescheiden" volumegroei zal laten zien ten opzichte van 2000. In 2000 werden er wereldwijd circa 405 miljoen mobiele telefoons verkocht. Volgens Nokia heeft het bedrijf in het tweede kwartaal zijn marktaandeel van meer dan 35% in de mobilofoonmarkt behouden. Voor het hele jaar 2001 verwacht het bedrijf een hoger marktaandeel dan in 2000.

De beleggers reageerden heel positief op de resultaten en vooruitzichten, die het bedrijf bekendmaakte. Om 15.45 uur stond het aandeel op de beurs van Helsinki 11,1% hoger op 22,45 dollar. Sinds de groep op 12 juni een winstwaarschuwing lanceerde, was de koers met 41% gedaald.

Lees hier het persbericht van Nokia.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud