Advertentie
Advertentie

Nieuwe NAVO-operatie in Macedonië heet Amber Fox

De NAVO-raad, bestaande uit de ambassadeurs van de negentien lidstaten, keurde woensdag het operationele plan van deze missie, die de naam "Amber Fox" (Amberkleurige Vos) meekrijgt, goed. "Amber Fox" wordt de opvolger van de vorige operatie "Essential Harvest" (Noodzakelijke Oogst).

"Essential Harvest" zorgde ervoor dat het Albanese rebellenleger UCK van 26 augustus tot 26 september vrijwillig 3.875 wapens inleverde. Dat zijn er 575 meer dan de NAVO aanvankelijk had voorzien. De ontwapening kaderde in het Macedonische vredesproces, dat wordt begeleid door de internationale gemeenschap.

De secretaris-generaal weigerde een exact cijfer te plakken op het aantal manschappen dat zal deelnemen aan "Amber Fox". Wel is geweten dat de operatie in het begin onder het bevel van een Duitse officier zal staan. "Het zullen er in wezen minder zijn dan de 4.500 NAVO-soldaten die momenteel in Macedonië aanwezig zijn. Die zullen zich nu langzaamaan beginnen terug te trekken", gaf Robertson mee. Tot die 4.500 behoren een zeventigtal Belgen. Die houden zich bezig met opdrachten inzake transport.

Verschillende bronnen zeggen dat de NAVO-troepenmacht die "Essential Harvest" vervangt, zal bestaan uit 700 tot 1.000 manschappen, afkomstig uit Duitsland, Frankrijk, Italië en Denemarken. De logistieke steun, in de vorm van helikopters, zou door de Verenigde Staten worden verzorgd. De missie zou drie tot zes maanden duren.

De aanwezigheid van NAVO-troepen werd aangevraagd door Macedonisch president Boris Trajkovski, om de waarnemers van de Europese Unie en van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) te beschermen. Deze mensen hebben de taak erop toe te zien dat het vredesakkoord, dat op 13 augustus werd ondertekend door de Macedonische autoriteiten en het UCK, wordt nageleefd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud