Advertentie

Nieuwe politie-uniformen plagiaat

Het vonnis is meteen uitvoerbaar. De overheid moet een dwangsom van 100.000 frank (bijna 2.500 euro) betalen per uniform.

De zaak was door het kledingbedrijf Cortina aangespannen. Advocaat Claude Katz pleitte namens het bedrijf dat stylist Fernando Guzman creaties van Cortina geplagieerd had. Volgens de rechtbank was dat inderdaad het geval.

De voorzitter van de rechtbank oordeelde dat het ministerie van Binnenlandse Zaken de morele en eigendomsrechten van de nv Cortina schond. In de nieuwe politieuniformen worden immers "elementen" gebruikt die door Cortina gecreëerd werden in oktober, november en december 2000. Het kledingbedrijf nam deel aan de wedstrijd die de overheid voor het ontwerp van de nieuwe uniformen uitschreef. Cortina gaf een kopie van de ontwerpen bij notaris Indekeu af.

Een delegatie van de nieuwe geïntegreerde politie zal zaterdag zoals gepland in het nieuwe uniform defileren. De "betwiste onderdelen" van het uniform zullen niet gedragen worden, zo heeft het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Antoine Duquesne donderdagavond laten weten.

"Het gerechtelijk debat over de zaak is nog niet gesloten en zonodig zal beroep aangetekend worden tegen de uitspraak van de rechtbank dat het voorontwerp van Guzman voor het uniform van de geïntegreerde politie op sommige punten gelijkenissen vertoont met een ontwerp van een concurrent", aldus woordvoerder Laurent Panneels in een mededeling.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud