Nieuwe Poolse regering wacht zware taak

Premier Miller staat voor twee uitdagingen. Hij moet voorkomen dat de overheidsfinanciën volledig uit de hand lopen. Daarnaast wordt in 2002 beslist welke kandidaat-lidstaten in 2004 mogen toetreden tot de Europese Unie. Polen is de grootste van de kandidaat-lidstaten, maar heeft een achterstand opgelopen in de onderhandelingen.

De samenstelling van het kabinet bevat geen grote verrassingen. Veel ministers zijn oude bekenden uit de SLD-PSL-coalities van de jaren 1993-1997. Zo voorspelbaar als de namen van de ministers waren, zo onzeker is de lijn die ze gaan volgen.

Minister van Financiën, Marek Belka (SLD), geldt als een bekwame econoom en is zich bewust van de zware taak waar hij voor staat. Hij heeft een uitgavenplafond afgedwongen en een maximaal begrotingstekort van 5 procent van het BBP in 2002. Minister van Schatkist, Wieslaw Kaczmarek (SLD), stelt zich tot doel de privatiseringen te voltooien.

De toetreding tot de Europese Unie is een prioriteit voor de SLD. De Europese Commissie verwacht een soepeler opstelling van de nieuwe regering.

Premier Miller kondigde aan de onderhandelingsploeg niet te wijzigen om geen expertise en tijd te verliezen. De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Cimoszewicz (SLD), liet doorschemeren dat Polen, net als Tsjechië en Hongarije, zal aansturen op een compromis over het recht op arbeid voor Poolse werknemers in de huidige EU en het recht op het kopen van Poolse grond door burgers van de huidige Europese Unie.

Wie let op de politieke omstandigheden waarin de regering haar klus moet klaren, ziet een somberder beeld. De premier moet zowel in zijn eigen partij als in het parlement rekening houden met verzet.

Millers SLD heeft zijn zege, 41 procent van de stemmen, te danken aan het verenigen van alle linkse krachten en aan de kritiek op de ingrijpende hervormingen van de vorige rechtse regering. De SLD is een verbond aangegaan met de partij van de bejaarden en een lijstverbinding met de Arbeidsunie (UP). Noch de bejaarden, noch de UP voelen iets voor een strak begrotingsbeleid of flexibele arbeidsmarkt.

De monstercoalitie zorgde niet voor de gehoopte volstrekte meerderheid, maar wel een sterke hang naar links. Deze werd direct zichtbaar in de coalitiebesprekingen, waar de optie van een minderheidsregering met gedoogsteun van het liberale Burgerforum vlot van tafel verdween. Miller koos voor de boerenpartij PSL, hoewel niemand in de SLD goede herinneringen heeft aan de vorige SLD-PSL-coalitie.

De PSL wil de monetaire teugels vieren om snelle economische groei te realiseren. Voor de PSL-leider en de toekomstige minister van Landbouw, Kalinowski, is regeringsdeelname een vlucht naar voren. Hij heeft in een jaar twee verkiezingen verloren en hoopt door een keiharde opstelling in de regering zijn positie te redden. Daarbij moet hij concurreren met de populistische boerenleider, Andrzej Lepper, wiens partij meer stemmen behaalde dan de PSL. Die concurrentie betreft ook de Europese integratie. Als minister van Landbouw kan Kalinowski zich geen concessies aan de Europese Unie veroorloven zonder stemmen te verliezen aan Lepper.

In het summiere regeerakkoord van SLD-UP en PSL staan bezuinigingen niet centraal, wel geen verdere privatisering van de banksector, grotere uitgaven voor landbouw, een herziening van de autonomie van de centrale bank en actieve overheidssteun voor klein en middelgrote ondernemingen. EO

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud