Nieuwe tegenvallers drijven Japan richting recessie

In juli is de Japanse industriele productie voor de vijfde achtereenvolgende maand teruggelopen. In juli liep de productie met 2,8% terug. Dat is de grootste teruggang sinds januari toen de output met 4,4% afnam.

Ook de detailhandelsverkopen over juli bleven achter bij de verwachtingen van analisten. Deze waren in juli 2,7% minder dan in juni. Dat is de vierde achtereenvolgende maand dat er sprake is van een achteruitgang. De detailhandelsverkopen wijzen op teruglopende consumentenbestedingen die 55% van de economie voor hun rekening nemen.

De tegenvallers kregen extra gewicht door nieuwe ontslagrondes die de Japanse industrie woensdag teisterden. Kyocera, een bedrijf dat keramische verpakkingen voor halgeleiders produceert, kondige aan 10.000 mensen te ontslaan. Dat betekent dat 20% van het personeel op straat komt te staan. De werkloosheid bereikt daarmee een nieuw record van naar schatting 6%.

Volgens bepaalde bronnen zal het bruto binnenlands product (BBP) dat op 7 september wordt gepubliceerd over het tweede kwartaal een economische krimp laten zien van 0,9%. In het eerste kwartaal groeide het BBP met slechts 0,1%.

De Japanse beurs reageerde negatief op de berichten. De Nikkei sloot 1,6% lager op 10.807,75 punten. Het is nu reeds de tweede opeenvolgende dag sinds oktober 1984 dat de Nikkei onder de 11.000 punten noteert. Het was geleden van oktober 19984 dat de Nikkei nog zo laag stond.

Lees ook het verslag van de beurs van Tokio: Tokio: Topix lager door bankaandelen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud