Advertentie

Nikkei-index in Tokio op laagste niveau in ruim 16 jaar

Advantest was met een verlies van 7,5% tot 7.830 yen een van de grootste dalers. De producent van machines om halfgeleiders te testen liet vrijdag na beurs weten de netto winstverwachting voor het huidige boekjaar niet te zullen halen. De groep preciseerde en stelde 84% onder de eerder vooropgestelde verwachtingen te zullen blijven. Een en ander miste zijn effect op de sectorgenoten niet. Rohm, producent van chips voor onder meer mobilofoons, verlaagde eveneens zijn eigen verwachtingen voor dit jaar. In die aandelen was de verkoopactiviteit zo groot dat niet binnen de toegelaten marges kon gehandeld worden. De laatst geboden prijs lag 11% lager dan het vorige slot. Na de winstwaarschuwingen van de twee bedrijven gingen de analisten aan het werk en verlaagden hun adviezen.

In het spoor van Advantest en Rohm kelderde chipverpakker Kyocera met 11% tot 8.330 en keek Murata tegen een verlies aan van 9,5% tot 7.020 yen.

Bij Oracle Japan ging er 3,7% van de beurskoers af tot 13.860 yen. Tegenover Bloomberg verklaarde topman Jeff Henley dat de verkoop van software in het eerste kwartaal waarschijnlijk zal dalen. Hij bevestigde wel de winstverwachting.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud